Η Συμμαχία Πολιτών για απόφαση περί μη κυριαρχίας ΗΒ επί του Αρχιπελάγους Τσάγκος

Μεγάλης ιστορικής σημασίας καθώς και με πάρα πολλές προεκτάσεις, θεωρείται η απόφαση από το Τμήμα τους Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας, «ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κυριαρχία επί του Αρχιπελάγους Τσάγκος, επικρίνοντας μάλιστα το Λονδίνο για την αποτυχία του να παραδώσει το έδαφος στον Άγιο Μαυρίκιο.

Ο Άγιος Μαυρίκιος τόλμησε και δικαιώθηκε. Ασφαλώς και πρόκειται για ακόμα ένα ιστορικό προηγούμενο τ’ οποίο δημιουργείται και ανοίγει ξανά την πόρτα για διεκδίκηση της κατάργησης των Βρετανικών Βάσεων από την Κύπρο.


Ως Συμμαχία Πολιτών έχουμε τη θέση ότι οι Βάσεις αποτελούν αποικιακό κατάλοιπο, δεν έχουν οποιαδήποτε νομιμότητα και κυριαρχία και γι’ αυτό η Κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει από τους Βρετανούς την άμεση κατάργηση των Βάσεων τους στο έδαφος της ΚΔ.


Υπενθυμίζουμε ότι ήδη έχουν προκύψει ιστορικά προηγούμενα για το ζήτημα, όπως η α) απόφαση σε Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, β) η γνωμοδότηση της Χάγης και η γ) απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας, ότι οι βάσεις δεν είναι κυρίαρχες και ότι αποτελούν αποικιοκρατικό κατάλοιπο. Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας είναι δεσμευτική για τη βρετανική κυβέρνηση.


Μετά και την ιστορική δικαίωση του Μαυρίκιου από το Τμήμα τους Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας, έχουν δημιουργηθεί πλέον όλες οι προϋποθέσεις για να απαιτήσουμε επίσημα ως κράτος τον τερματισμό και το κλείσιμο των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο που όχι μόνο δεν είναι κυρίαρχες αλλά είναι και παράνομες.


Θεωρούμε πλέον επιβεβλημένη την ανάγκη η Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει το κεφάλαιο των Βρετανικών Βάσεων. Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι θα τολμήσει επιτέλους και η Κυπριακή κυβέρνηση, αυτό που τόλμησε και δικαιώθηκε ο Άγιος Μαυρίκιος.


Ως Συμμαχία Πολιτών έχουμε κατ’ επανάληψη εγείρει θέμα καθεστώτος των βρετανικών βάσεων, ωστόσο δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει η αντίστοιχη πολιτική βούληση. Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο αντίκειται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά και στο δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία.