Η Συμμαχία Γυναικών για την κακοποίηση 19μηνου παιδιού

Είναι η ώρα για ριζικές αλλαγές και αποφάσεις

Θλίψη και αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση του κακοποιημένου 19μηνου μωρού. Δυστυχώς, δεν πρόκειται για μεμονωμένο ή σπάνιο γεγονός και δεν είναι η πρώτη φορά που η Αστυνομία και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας κατηγορούνται για ολιγωρία και αμέλεια.


Οι κακοποιήσεις και εγκαταλείψεις παιδιών στην Κύπρο έχουν αυξητική τάση ενώ την ίδια στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες και ευρύτερα το σύστημα εμφανίζονται ανέτοιμα και αμήχανα στον τρόπο αντιμετώπισης του θλιβερού φαινομένου.


Οι έρευνες και οι εκθέσεις κατόπιν τραγικών συμβάντων δεν επουλώνουν τις σωματικές και ψυχολογικές πληγές των παιδιών. Για τούτο και θα πρέπει άμεσα να ληφθούν ριζικές αποφάσεις.


Ως Συμμαχία Γυναικών προτείνουμε:


1. Την επανεξέταση και ενίσχυση του θεσμού της ανάδοχης οικογένειας με δημιουργία ειδικού νομοθετικού πλαισίου για τον θεσμό της αναδοχής.

2. Την επανεξέταση και ενίσχυση των διαδικασιών υιοθεσίας εκεί και όπου κρίνεται ότι είναι η καταλληλότερη και πιο ωφέλιμη λύση για ένα παιδί.

3. Ανάπτυξη μέτρων στήριξης για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού ανηλίκων, μέσω επαρκών τοπικών κοινωνικών υπηρεσιών και ειδικών προγραμμάτων.

4. Ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, για την προστασία των παιδιών αλλά και για το που μπορεί κανένας να απευθύνει μια καταγγελία για σχετικές παραβιάσεις

5. Εκπαίδευση των παιδιών στα σχολεία ώστε να μαθαίνουν πως να υπερασπίζονται τον εαυτό τους από τις απειλές, αλλά και να ενεργοποιούνται όταν βλέπουν μια παραβίαση στο περιβάλλον τους.

6. Επέκταση και εκσυγχρονισμό των εκπαιδευτικών προσεγγίσεων της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, για να προστατεύονται καλύτερα από σχετικούς κινδύνους.

7. Επιμόρφωση των νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών για την αναγνώριση και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων.

8. Παροχή δυνατότητας στα παιδιά να μιλούν με εχεμύθεια σε ειδικούς ψυχικής υγείας ή κοινωνικούς λειτουργούς, ακόμη και χωρίς τη συναίνεση των γονέων τους.


Η Συμμαχία Πολιτών δηλώνει ότι θα στηρίξει τις προσπάθειες της Υπουργού Εργασίας για εκσυγχρονισμό των σχετικών νομοθεσιών. Εξάλλου διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε κάποιες από τις προωθούμενες ενέργειες της Υπουργού.


Δήλωση Προέδρου Συμμαχίας Γυναικών, Ρένας Γιαβάση36 views0 comments