Η Συμμαχία Πολιτών για συνομιλίες στο Κυπριακό με χρονοδιαγράμματα

Ανακοινώθηκε και επίσημα η σύγκληση της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό, ενώ η ανησυχία μας εντείνεται ακόμα παραπάνω απ’ τις αναφορές του εκπροσώπου του ΓΓ ΟΗΕ, για καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων στις συνομιλίες. Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου ζητά ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, μ’ επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Γιώργος Λιλλήκας ζητά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου «το συντομότερο δυνατό, για να υπάρχει επαρκής χρόνος σχεδιασμού κινήσεων απ' τη δική μας πλευρά, με στόχο ν’ αποτραπούν οδυνηρές εξελίξεις για την εθνική μας υπόθεση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.


Η ιδέα για διεξαγωγή συνομιλιών με καθεστώς χρονοδιαγραμμάτων, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους ως Συμμαχία Πολιτών, καθώς πρόκειται για ακόμα ένα μονοπάτι που οδηγεί σ’ αδιέξοδα:


Αν αποδεχθεί η δική μας πλευρά χρονοδιάγραμμα στη διεξαγωγή των συνομιλιών, τότε παράλληλα θα πρέπει ν’ αποδεχθούμε είτε α) την επιδιαιτησία στο τέλος του χρονοδιαγράμματος, είτε ότι β) με την άδοξη λήξη του χρονοδιαγράμματος που δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, τότε θα «νομιμοποιηθούν» τα εμπλεκόμενα μέρη να επιλέξουν άλλες διευθετήσεις.


Είναι ξεκάθαρο ότι ο καθορισμός των χρονοδιαγραμμάτων ευνοεί την τουρκική πλευρά για να συνεχίσει απρόσκοπτα το επεκτατικό της σχέδιο για προσάρτηση των κατεχομένων. Μέσα σ’ όλα αυτά, υπάρχει και ο υπόγειος ρόλος που ανέλαβαν οι Βρετανοί σ’ ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις, κάτι για τ’ οποίο σημειώνει την ανησυχία του ο Γιώργος Λιλλήκας στην επιστολή του προς τον ΠτΔ.