Η Συμμαχία Πολιτών για έκθεση ΕΚ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Με 480 υπέρ, 64 κατά και 150 αποχές, το ΕΚ υιοθέτησε την έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, στην οποία «σημειώνει με σοβαρή ανησυχία ότι τα τελευταία χρόνια, παρόλο που η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα, η κυβέρνησή της έχει επιδιώξει μια συνεχή και αυξανόμενη απόσταση από τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ. Η έκθεση καλεί την Κομισιόν να συστήσει στο Συμβούλιο, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο από τον Οκτώβριο του 2005, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, προκειμένου και οι δύο πλευρές να επανεξετάσουν με ρεαλιστικό τρόπο τις προοπτικές».

Εργαλείο το οποίο πρέπει να αξιοποιήσει η ΚΔ αποτελεί η έκθεση που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο σ’ ότι αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.


Συγκεκριμένα, στην έκθεση, το ΕΚ τονίζει μεταξύ άλλων ότι οι μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι ισχυρές και ενίοτε προκλητικές δηλώσεις κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της έχουν φέρει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε ιστορικό χαμηλό σημείο,

Παράλληλα το ΕΚ αναφέρει ότι «ανησυχεί βαθιά για την άνευ προηγουμένου παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που διεξάγεται από υποψήφια χώρα της ΕΕ εναντίον κρατών μελών της ΕΕ» και «καταδικάζει έντονα το μερικό παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων στην πόλη της Αμμοχώστου». Η έκθεση του ΕΚ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο σε ανακοίνωση που εξέδωσε απορρίπτει το έγγραφο.


Η Συμμαχία Πολιτών εκτιμά ότι η εν λόγω έκθεση δίνει ισχυρά επιχειρήματα αλλά και στήριγμα στην Κυπριακή Κυβέρνηση, ούτως ώστε να μην συναινέσει σε υιοθέτηση της θετικής ατζέντας που προάγει η Γερμανία, κάτι που θα μεταφράζεται σ’ επιβράβευση της Τουρκίας για όλες τις προκλητικές και επιθετικές ενέργειες στις οποίες προέβη.