Η Συμμαχία Πολιτών για δημοσιεύματα περί ανοχής Γκουτέρες σε βρετανικούς σχεδιασμούς Συνομοσπονδίας

Η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει ανησυχία για τα δημοσιεύματα σε Ε/κ ΜΜΕ, όπου σύμφωνα μ’ αυτά, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι βρετανικοί τακτικισμοί για λύση Συνομοσπονδίας στο Κυπριακό. Μάλιστα, η ανησυχία μας εντείνεται ακόμα παραπάνω από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που φέρουν τον ΓΓ ΟΗΕ να «έχει σε μεγάλο βαθμό πεισθεί από το Λονδίνο για τη φόρμουλα που ετοίμασε και παρουσίασε στο Κυπριακό», ενώ παράλληλα αναφέρεται ότι «ο Γενικός Γραμματέας υποστήριξε ότι η κυριαρχία θα κινείται από κάτω προς τα πάνω, δημιουργώντας την εντύπωση ότι θα εκχωρείται από τις κοινότητες προς το κράτος, βασικό στοιχείο συνομοσπονδιακής λύσης, την οποία προωθούν οι Βρετανοί».

Σε περίπτωση που ευσταθούν οι εν λόγω δημοσιογραφικές πληροφορίες και ειδικότερα σ’ ότι αφορά στην αναφορά του ΓΓ ΟΗΕ για κυριαρχία εκ των κάτω, δυστυχώς αυτή πηγάζει από το Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου, όπου συγκεκριμένα γινόταν αναφορά σε κυριαρχία που εκπηγάζει από τις δυο κοινότητες.


Απ’ την άλλη, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Άγκυρα προτιμά τη λύση της «Συνομοσπονδίας», από αυτή των «δυο κρατών», για δυο λόγους:


1. Γιατί προϋποθέτει αναγνώριση δεύτερου κράτους στην Κύπρο, δηλαδή αναγνώριση νομιμότητας και κυριαρχίας στο ψευδοκράτος. Προϋπόθεση η οποία αφήνει ανοικτή την προοπτική διαζυγίου και καθιέρωσης λύσης «δυο κρατών».


2. Μέσα από τη «Συνομοσπονδία» θα επιχειρήσει με βέτο κεντρικής κυβέρνησης να δημιουργεί προβλήματα λειτουργικότητας, για να ελέγχει έτσι το κράτος και όλο το νησί.