• Γραφείο Τύπου

Η Συμμαχία Πολιτών για αναβολή β' φάσης του ΓεΣΥ

Ο χρόνος παράτασης να αξιοποιηθεί ωφέλημα


Η πρόταση του υπουργού Υγείας προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) όπως η β’ φάση του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) ολοκληρωθεί την 1η Ιανουαρίου 2021 αντί 19 Οκτωβρίου 2020, αποτελεί ένδειξη ότι η προσπάθεια παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες τέθηκε εκτός χρονοδιαγραμμάτων.


Όμως, όπως κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση, έτσι και το ΓεΣΥ, αντιμετωπίζει τις δικές του δυσκολίες στην εφαρμογή, κάτι το οποίο γνωρίζαμε από την ημέρα εξαγγελίας του. Πλέον οι δυσκολίες και τα όποια προβλήματα έχουν καταγραφεί και το μόνο που χρειάζεται είναι η επίλυσή τους.


Ως εκ των πιο πάνω, η Συμμαχία Πολιτών καλεί τον Υπουργό Υγείας όπως διασφαλίσει ότι ο χρόνος που θα εξασφαλιστεί σε μια ενδεχόμενη χρονική παράταση εφαρμογής της β’ φάσης του ΓεΣΥ θ’ αξιοποιηθεί ωφέλημα προς την κατεύθυνση της επίλυσης των γνωστών και καταγεγραμμένων προβλημάτων που έχουν προκύψει, όπως η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, οι αυστηρότεροι και αποτελεσματικότεροι έλεγχοι για να αποφεύγονται καταχρήσεις, η εισαγωγή πρωτοκόλλων και ποιοτικών ελέγχων και άλλα. Διαφορετικά, η όποια χρονική παράταση δεν θα έχει κανένα απολύτως νόημα.