• Γραφείο Τύπου

Η Συμμαχία Γυναικών για την παγκόσμια ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων

Η εμπορία ανθρώπων, γνωστή και με τον αγγλικό όρο trafficking, είναι μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη εγκληματική βιομηχανία στον κόσμο. Πρόκειται για μία πολύ κερδοφόρα μορφή οργανωμένης εγκληματικότητας, η οποία απαγορεύεται ρητά από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων φέτος επικεντρώνεται στο πως εργάζονται οι ειδικοί στην πρώτη γραμμή για τον τερματισμό της εμπορίας ανθρώπων και είναι αφιερωμένη στους «αστυνομικούς, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους επαγγελματίες υγείας, το προσωπικό των ΜΚΟ και πολλούς άλλους στον κόσμο, που εργάζονται για την προστασία των ευάλωτων».


Στην πλειοψηφία τα θύματα της εμπορίας είναι γυναίκες και παιδιά και στις πλείστες των περιπτώσεων γίνονται θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.


Δυστυχώς, τα κρούσματα στην Κύπρο είναι πολλά και καθημερινά, ενώ αρκετά από αυτά ουδέποτε γνωστοποιούνται γιατί τα θύματα δεν τολμούν να μιλήσουν. Παρόλες τις προσπάθειες  που γίνονται, ως κράτος έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο.


Για αυτό και άμεσα, η Πολιτεία, χρειάζεται να προχωρήσει σε μέτρα όπως:


  • Αποτελεσματική διερεύνηση, δίωξη και καταδίκη των διακινητών και επιβολή σημαντικών ποινών φυλάκισης στους καταδικασθέντες διακινητές.

  • Μείωση των καθυστερήσεων στην πρόσβαση σε βοήθεια.

  • Μείωση καθυστερήσεων στις δικαστικές διαδικασίες.

  • Καλύτερος συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών που ασχολούνται με το ζήτημα της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων και συνεχή επαγρύπνηση από όλες τις υπηρεσίες.

  • Στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με κατάλληλο/εκπαιδευμένο προσωπικό ώστε να γίνεται έγκαιρη και σωστή διάγνωση των περιστατικών αλλά κυρίως να γίνεται ορθή προστασία και ψυχολογική στήριξη των θυμάτων.


Ταυτόχρονα, η Πολιτεία πρέπει να εστιάσει στην πρόληψη αλλά και στην ενημέρωση της κοινής γνώμης ώστε να είναι αφενός σε θέση να αντιλαμβάνεται κρούσματα εμπορίας ανθρώπων που μπορεί να λαμβάνουν χώρα δίπλα του αλλά και τα ίδια τα θύματα να είναι ενημερωμένα για το πως μπορούν να αντιδράσουν και που μπορούν να αποταθούν.

22 views0 comments