• Γραφείο Τύπου

«Η πραγματική αξία του Συνεργατισμού ήταν 370 εκατ. και η κυβέρνηση τον ξεπούλησε με 70»

Δηλώσεις κ. Λιλλήκα μετά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου το θέμα της συμφωνίας της Κυβέρνησης με την Ελληνική Τράπεζα, η εγγύηση δανείων και οι επιπτώσεις στο κράτος.


«Είχα εγγράψει το θέμα της συμφωνίας που υπέγραψε η Κυβέρνηση μαζί με την Ελληνική Τράπεζα, παρέχοντας εγγυήσεις για να εξαγοράσει ουσιαστικά τον Συνεργατισμό και με αφορμή την πρώτη απαίτηση της Ελληνικής Τράπεζας για κάλυψη ζημιών οι οποίες ήταν υπερδιπλάσιες απ’ αυτές που ο Υπουργός Οικονομικών εκτιμούσε και ανέφερε στη Βουλή, όταν ζητούσε την έγκριση της Βουλής για τις κρατικές εγγυήσεις.


Τότε ο Υπουργός είχε εκτιμήσει ότι κατά το πρώτο έτος οι ζημιές που θα προκύπταν θα ήταν γύρω στα 31 εκατ. Η πρώτη απαίτηση της Ελληνικής Τράπεζας ήταν 65,8 εκατ. και στους επόμενους 3 μήνες ζήτησε άλλα 7 εκατ. Δηλαδή, συνολικά σήμερα, η Ελληνική Τράπεζα έχει απαιτήσεις ύψους 72 εκατ.


Αυτό μας προκάλεσε ερωτήματα, γι’ αυτό και εγγράψαμε το θέμα στη Βουλή. Η Κυβέρνηση εκτιμούσε ότι το σύνολο των απαιτήσεων στα 12 χρόνια που θα διαρκούσε το σχέδιο των εγγυήσεων θα μπορούσε να φτάσει στο μέγιστο ποσό των 150 εκατ. περίπου.


Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι σήμερα ακούσαμε από μέρους την ΚΕΔΙΠΕΣ, αλλά κυρίως από πλευράς της Ελληνικής Τράπεζας, ότι οι δικές της οι εκτιμήσεις είναι ότι οι απαιτήσεις της από ζημιές δεν θα ξεπεράσουν τα 110 εκατ. Βέβαια μιλάμε πάντα για εκτιμήσεις και όχι για τελική πραγματική θέση. Εύχομαι και ελπίζω να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα οι απαιτήσεις που θα προκύψουν από ζημιές. Διαφορετικά, το κόστος για το δημόσιο - όσον κι αν ο Υπουργός Οικονομικών λέει ότι τις ζημιές τις πληρώνει η ΚΕΔΙΠΕΣ - η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν παύει να είναι ουσιαστικά μια εταιρεία η οποία έχει πάρει γύρω στα 7 δις βοήθεια από το κράτος και τα κέρδη τα οποία αναμέναμε να κάνει θα οδηγούσαν σε αποζημίωση των κρατικών χορηγιών προς τον Συνεργατισμό. Άρα ότι αφαιρείται από την ΚΕΔΙΠΕΣ, για να πληρώνουν τις ζημίες με βάση την συμφωνία προς την Ελληνική Τράπεζα, είναι έσοδα που θα μπορούσε να έχει το κράτος και τα δημόσια οικονομικά.


Από την όλη συζήτηση, επειδή αυτή επεκτάθηκε και στη συμφωνία, έχει προκύψει ότι τελικά ήταν όντως πάρα πολύ κακή συμφωνία, όπως την είχαμε από τότε εκτιμήσει και επικρίνει ως Συμμαχία Πολιτών.


Μόνο που φαίνεται ότι με τα τότε στοιχεία εμείς εκτιμούσαμε ότι η Κυβέρνηση είχε πωλήσει μίαν περιουσία αξίας 270 εκατ. εξασφαλίζοντας ουσιαστικά 70 εκατ. Τελικά, από τα σημερινά στοιχεία που κατατέθηκαν, προέκυψε ότι η πραγματική αξία του Συνεργατισμού ήταν 370 εκατ. και η κυβέρνηση τον ξεπούλησε για 70 εκατ. Δηλαδή τον πώλησε εξασφαλίζοντας λιγότερο από το 20% της πραγματικής του αξίας!»

72 views0 comments