Η ΕΕ συνεχίζει την παράδοση των λεκτικών καταδικών κατά της Τουρκίας – Ώρα για οικονομικές κυρώσεις

Μ’ αφορμή την καταδίκη από τους 28 ΥΠΕΞ της ΕΕ, των τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ καθώς και των τουρκικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων της Ελλάδας, η Συμμαχία Πολιτών δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απλά συνεχίζει την παράδοση των λεκτικών καταδικών κατά της Τουρκίας.

Η καταδίκη των τουρκικών ενεργειών είτε μέσω ανακοινώσεων είτε μέσω δηλώσεων, δεν εμποδίζει την Τουρκία από το να συνεχίζει τις παράνομες και προκλητικές της δραστηριότητες. Η Άγκυρα δε λαμβάνει ποσώς υπόψη της, τις εν λόγω λεκτικές καταδίκες και είναι πασιφανέστατο ότι η πολιτική των ανακοινώσεων και των δηλώσεων δε φέρνει αποτελέσματα.


Απτά αποτελέσματα εκτιμούμε ότι θα έρθουν μόνο με ουσιαστικές οικονομικές κυρώσεις επί της Τουρκίας. Καμιά άλλη διαδικασία δεν είδαμε στο παρελθόν να μπορεί να σταθεί ικανή για να εμποδίσει τα τουρκικά σχέδια. Το μόνο μέτρο που μπορεί να φέρει την Τουρκία σε διάλογο με τους Ευρωπαίους αλλά και τους γείτονές της, είναι το μέτρο των οικονομικών κυρώσεων.


Σαφέστατα πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, όχι όμως ανέφικτο. Επιβάλλεται όμως να ληφθούν μέτρα από πλευράς Ευρώπης, που θα είναι στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι στη βάση των επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας.


Η Κυβέρνηση οφείλει ν’ αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που θα οδηγήσουν προς την κατεύθυνση της επιβολής οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ. Παράλληλα, να μελετηθεί το ενδεχόμενο διακρατικών συμφωνιών εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε το ενεργειακό πρόγραμμά μας, ξεπερνώντας την υφιστάμενη αναβολή εργασιών από τις αδειοδοτούμενες εταιρίες.

38 views0 comments