Χαλούμι

Έγιναν πάρα πολλά λάθη από τη μέρα που κατατέθηκε ο φάκελος του χαλουμιού, τα οποία συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια διαχείρισης του φακέλου, ενώ με τα ίδια σφάλματα πορεύεται μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση.


Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι εξαγωγές του χαλουμιού έχουν φτάσει στα 194 εκατομμύρια ευρώ το 2018 και αναμένεται αύξηση κατά 25%, αφού μέχρι και τον Ιούνιο του 2019 ξεπέρασε τα 136 εκατομμύρια.


Συνεπώς θα πρέπει η Κυβέρνηση να ενεργήσει με σοβαρότητα και να αναλάβει πρωτοβουλίες και μέτρα στήριξης προς τους αιγοπροβατοτρόφους, με στόχο την αύξηση του αιγοπρόβειου γάλακτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί να είχαμε αύξηση στο αιγοπροβειο γάλα κατά 70% από το  2012 μέχρι σήμερα αλλά με την αύξηση που είχαν οι εξαγωγές μας σε χαλούμι, καλύπτουμε οριακά το διάταγμα ποσόστωσης του 20%.


Ως Συμμαχία Πολιτών καλούμε τους Υπουργούς Γεωργίας και Εμπορίου όπως αναλάβουν πρωτοβουλίες. Μια από αυτή θα ήταν να ανοίξουν διάλογο χωριστά με το κάθε εμπλεκόμενο μέρος και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προκειμένου να καθορίσουν στρατηγικούς σχεδιασμούς ούτως ώστε το χαλούμι να μην δέχεται την εσωτερική πολεμική, να μην μετατρέπεται σε επίκεντρο πολιτικών διαξιφισμών αλλά να επιτευχθεί μια συμφέρουσα λύση η οποία να εξυπηρετεί πολύπλευρα όλους τους εμπλεκομένους με στόχο να μην περισσεύει ούτε ένα λίτρο γάλα χωρίς να αξιοποιηθεί. Την ίδια ώρα δεν πρέπει να χάσουμε ούτε και ένα κιλό χαλούμι από τις εξαγωγές μας και τη μελλοντική προοπτική.


Αχιλλέας Μαλαχουρίδης

Επικεφαλής Γραφείου Ενημέρωσης Πολιτών

1 view0 comments