Ομιλία Γ. Λιλλήκα στο Φόρουμ του Κινήματος ενάντια στις εκποιήσειςΓιώργος Λιλλήκας

Σε λίγες μέρες, κλείνουν 4 χρόνια από το κούρεμα των καταθέσεων που κούρεψε τα όνειρα του λαού μας και μας βύθισε στην ύφεση και στην κοινωνική μιζέρια. Τα τελευταία 4 χρόνια μετά από την οικονομική και τραπεζική κρίση και την έλευση της Τρόικας στην Κύπρο, έχουμε γίνει μάρτυρες συνταρακτικών κοινωνικών αλλαγών που δυσχέραναν τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα των Κυπρίων πολιτών. Το υψηλό βιοτικό επίπεδο και η ποιότητα ζωής με υψηλά ποσοστά ιδιόκτητης κατοικίας, που με σκληρή δουλειά και κόπους οι Κύπριοι πέτυχαν, έχουν πληγεί σοβαρά. Οι κυβερνώντες αξιοποιώντας το μνημόνιο εφάρμοσαν πολλές από τις δικές τους διαχρονικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής οδήγησαν σε μια άδικη κατανομή του κόστους της κρίσης, στην ανεργία, στη μετανάστευση των νέων και στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού λαού ζει σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας ή περιφέρεται λίγο πιο πάνω από αυτό. Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις των Κυβερνώντων επαληθεύονται από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του Υπουργού Οικονομικών ο οποίος δήλωσε ότι το μνημόνιο θα μπορούσε να ήταν το δικό τους μανιφέστο, αν δεν ερχόταν η Τρόικα.

Δυστυχώς με το πρόσχημα των διαρθρωτικών αλλαγών που μας επιβλήθηκαν από την Τρόικα, η Κυβέρνηση, με την ενεργή στήριξη άλλων πολιτικών δυνάμεων, προχώρησε στην προώθηση και ψήφιση από την Βουλή διάφορων νομοθεσιών οι οποίες αντί να προστατεύουν τα δικαιώματα των δανειοληπτών, έδωσαν περισσότερα όπλα στα χέρια των τραπεζών με αποτέλεσμα σήμερα στην πράξη οι δανειολήπτες να είναι έρμαια στις ορέξεις των Τραπεζών. Αναφέρομαι ειδικά στο νέο νόμο εκποιήσεων του 2014 όπου οι τράπεζες, με συνοπτικές διαδικασίες και με το όπλο του ιδιωτικού πλειστηριασμού στα χέρια τους, μπορούν να εκβιάζουν τους δανειολήπτες, για να αποδεχθούν τους όρους που τους επιβάλουν στις δανειακές συμβάσεις τους όταν αναδιαρθρώνουν τα δάνεια τους.

Το θέμα σας για το οποίο είχαμε την τιμή να μας προσκαλέσετε να παρευρεθούμε, είναι ίσως το πιο καυτό πρόβλημα της Κυπριακής οικονομίας και επηρεάζει την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Κύπρου αλλά και την κοινωνική συνοχή. Είναι μία βόμβα στα θεμέλια της Κυπριακής οικονομίας, που δεν έχει αποπυροδοτηθεί ακόμη, επειδή ουδέποτε αντιμετωπίστηκε με τον σωστό και δίκαιο τρόπο και είμαι σίγουρος ότι οι άλλοι ομιλητές σας θα πουν περισσότερα πάνω στο θέμα.

Εμείς ως Συμμαχία Πολιτών, με την δράση μας και την κοινοβουλευτική παρουσία μας στην Κυπριακή Βουλή, προσπαθούμε καθημερινά να συμβάλλουμε ούτως ώστε να υπάρξει ένα δίκτυ προστασίας για τον πολίτη και να του δώσουμε την δυνατότητα να ανακτήσει ορισμένα, έστω, από τα απολεσθέντα δικαιώματα του τα οποία έχει χάσει είτε ένεκα της διαχρονικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων των Τραπεζών από την Βουλή, υπό μορφή διάφορων νομοθετημάτων, είτε ένεκα της ψήφισης των νέων μνημονιακών νομοθετημάτων από την Κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή.

Ως Συμμαχία Πολιτών έχουμε καταθέσει αρκετές προτάσεις νόμου, στοχεύοντας σε μια πιο δίκαιη κοινωνία και αποσκοπώντας στην αποκατάσταση μιας πιο ισομερούς σχέσης μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών. Ενδεικτικά αναφέρω:

1. Την κατάργηση του θεσμού της διαιτησίας με βάση το άρθρο 52 του Περί Συνεργατικών Εταιρειών Νόμου, που έτυχε κατάχρησης από πλευράς του Συνεργατισμού σε βάρος των δανειοληπτών ή και οδήγησε σε επιβολή υπερβολικών επιτοκίων με αποτέλεσμα ο απλός Κύπριος βιοπαλαιστής, να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και να είναι αναγκασμένος να ξεπουλήσει τις περιουσίες του για να καλύψει το υπερκέρδος των τραπεζών. Με την πρόταση μας που πάει για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 24/3 αν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες το επιτρέψουν, πλέον οι ΣΠΕ δεν θα έχουν το προνόμιο της αναγκαστικής διαιτησίας με νομοθετική κάλυψη που έχουν σήμερα.

Αν οι ΣΠΕ θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της διαιτησίας, στην επίλυση των διαφορών τους με τους δανειολήπτες τους, τότε θα πρέπει όπως όλος ο κόσμος να χρησιμοποιούν το Περί Διαιτησίας Νόμο, όπου τα δικαιώματα των συμμετεχόντων στην διαιτησία κατοχυρώνονται εξίσου και για τα δύο μέρη αναφορικά με την επιλογή του διαιτητή και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Επίσης καταργούμε την ευχέρεια του Εφόρου Συνεργατικής Ανάπτυξης να επιβάλλει δεσμεύσεις στις περιουσίες του εγγυητή και ή του πρωτοφειλέτη χωρίς σχετική απόφαση δικαστηρίου.

2. Πρόσφατα έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου για την τροποποίηση του όρου της συνεχούς εγγύησης στον Περί Συμβάσεων Νόμο. Με την πρότασή μας θα χρειάζεται εκ νέου η σύμφωνη γνώμη και συγκατάθεση του εγγυητή σε περίπτωση αναδιάρθρωσης των δανείων ή και παροχής νέων δανείων στον πρωτοφειλέτη. Σημειώνω ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτά τα νέα δάνεια στο παρελθόν δίνονταν χρόνια μετά την παροχή της πρώτης συνεχούς εγγύησης. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να σηκώσουμε ένα τεράστιο βάρος από τους εγγυητές ως συνδεδεμένα πρόσωπα στα δάνεια των πρωτοφειλετών, αλλά αναγκάζουμε και τις τράπεζες να μην παίρνουν περισσότερες εξασφαλίσεις από όσες είναι απαραίτητες. Είναι αδιανόητο να διατηρούμε όλους τους Κύπριους πολίτες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεσμευμένους σε δάνεια.

3. Με νέα πρόταση νόμου, που επεξεργαζόμαστε με τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς, στοχεύουμε στην παγοποίηση των τόκων σε δάνεια ατόμων που είναι λήπτες ΕΕΕ από την μέρα εισδοχής τους στο Κυβερνητικό σχέδιο παροχής του δημοσίου βοηθήματος μέχρι την μέρα εξόδου τους από αυτό. Είναι αδιανόητο οι τράπεζες να συνεχίζουν να λογίζουν κέρδη βάση τόκων σε δάνεια που ανήκουν σε λήπτες ΕΕΕ καθώς αυτοί, για να έχουν μπει κάτω από αυτό το σχέδιο, σημαίνει ότι δεν έχουν τα απαραίτητα εισοδήματα για να πληρώνουν αυτά τα δάνεια. Το ξεκαθαρίζουμε ότι η πρόταση μας δεν αφορά την παραγραφή αυτών των δανείων αλλά απλώς την αναστολή πληρωμής τόκων μέχρις ότου εξέλθουν της πρόνοιας χορήγησης του πιο πάνω επιδόματος.

4. Επεξεργαζόμαστε, τώρα, πρόταση νόμου που θα οδηγεί τις τράπεζες σε μείωση των δανειστικών επιτοκίων, έτσι ώστε να ανασάνουν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε άλλες πρωτοβουλίες μας, αλλά δεν θέλω να καταχραστώ του χρόνου σας.

Θέλω μόνο να σας πω ότι αναφορικά με τις εκποιήσεις εμείς εισηγηθήκαμε να διαχωριστούν δυο κατηγορίες δανειολήπτες. Αυτοί που καταχράστηκαν το σύστημα και ποτέ δεν εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους, είναι η μια κατηγορία, και αυτοί που εκπλήρωναν με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους και σήμερα αδυνατούν λόγω της κρίσης να το πράξουν η άλλη κατηγορία.

Για την πρώτη κατηγορία συμφωνούμε να γίνουν εκποιήσεις της περιουσίας τους. Για τη δεύτερη κατηγορία, δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμιά εκποίηση. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τα θύματα της κρίσης να θυματοποιηθούν για δεύτερη φορά.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και εύχομαι να έχετε μία παραγωγική συζήτηση. Εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους σας.

#Οικονομία #Εκποιήσεις #ΣυμμαχίαΠολιτών

3 views0 comments