Εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα 2019 - 2023. Επιτέλους οι διακηρύξεις να μετατραπούν σε πράξεις

Δήλωση της Προέδρου Συμμαχίας Γυναικών και Υποψήφιας Βουλεύτριας Λευκωσίας, Ρένας Γιαβάση, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το γεγονός και μόνο ότι ακόμη υπάρχει Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, αποτελεί απόδειξη πως συνεχίζουν οι γυναίκες να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, να υφίστανται έμφυλες διακρίσεις και έμφυλη βία. Το γεγονός ότι σήμερα η επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ασχολήθηκε με την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχέδιου Δράσης για την Ισότητα 2019-2023, είναι απόδειξη ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Είναι όμως και γεγονός και το σημειώνω με δυσαρέσκεια ότι, για άλλη μια φορά, οι άνδρες βουλευτές, απαξίωσαν το θέμα. Ουδείς βουλευτής δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση πλην του Προέδρου της Βουλής για λίγη ώρα εθιμοτυπικά. Αυτό λέει πολλά.


Ως κείμενο, το Σχέδιο Δράσης, πέρα από πολυσέλιδο, είναι καλογραμμένο, ολοκληρωμένο και με ξεκάθαρους στόχους. Όμως, στην πράξη, παρόλες τις έντονες και φιλότιμες προσπάθειες της επιτρόπου ισότητας, των γυναικείων οργανώσεων αλλά και άλλων φορέων, πολλοί στόχοι που καταγράφονται, δεν έχουν υλοποιηθεί και πολύ φοβάμαι, ότι θα μετακυλήσουν στο επόμενο Εθνικό Σχέδιο, όπως δηλαδή έχει συμβεί πολλές φορές.


Πρέπει να σημειώσουμε ότι το Σχέδιο εκπονήθηκε προ κορωνοιού, άρα δεν μπορούσαν να προβλεφθούν οι συνέπειες του, ιδιαίτερα όσον αφορά στα ζητήματα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αλλά και της ισόρροπης συμμετοχής στις θέσεις λήψης αποφάσεων, τομείς στους οποίους δυστυχώς είχαμε οπισθοδρόμηση.


Χωρίς διάθεση μηδενισμού των προσπαθειών και των δράσεων που γίνονται, η ουσία είναι ότι είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν για να μπορούμε να μιλούμε για πραγματική ισότητα. Ιδέες και προτάσεις έχουν καταγραφεί πολλές, πάρα πολλές, τόσο στην Κύπρο από Εθνικούς Φορείς και Γυναικείες Οργανώσεις, όσο και στην Ε.Ε αλλά και σε διεθνή φόρα και συνέδρια.


Αυτό που υπολείπεται είναι η Πολιτεία να αντιληφθεί την αναγκαιότητα και τα οφέλη που θα έχει από μια κοινωνία ίσων δικαιωμάτων. Αν όντως θέλουμε να σπρώξουμε την κοινωνία προς την κατεύθυνση της ισότητας μεταξύ των δυο φύλων, θα πρέπει πιστεύω, να αναδείξουμε αυτό το ζήτημα σε εθνικό στόχο. Με ιεράρχηση των στόχων, με σαφή χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και ασφαλώς με τη διάθεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων. Μόνο έτσι οι διακηρύξεις θα μετατραπούν σε πράξεις.


29 views0 comments