• Γραφείο Τύπου

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας - Κατώτατος μισθός

Δηλώσεις Προέδρου Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργου Λιλλήκα από τη Βουλή

«Συνεχίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Εργασίας η συζήτηση των προτάσεων νόμου, μεταξύ αυτών και της πρότασης νόμου της Συμμαχίας Πολιτών, για την καθιέρωση με νόμο του Εθνικού Κατώτατου Μισθού στα €1125.


Σήμερα στη συνεδρία καταθέσαμε τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει και τα οποία έχουμε βρει από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, όπου αποκαλύπτουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στην Κύπρο – περίπου το 65% - δεν καλύπτονται από καμία συλλογική σύμβαση. Άρα οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν την μειοψηφία των εργαζομένων στην Κύπρο και αυτό δυστυχώς συμβαίνει στην τεράστια πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ενημερώσαμε επίσης για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει κατατεθεί πρόταση νόμου, που θα μετατραπεί σε απόφαση – ελπίζουμε - του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έτσι ώστε η Επιτροπή να εκδώσει οδηγία η οποία να υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να καθορίσουν Εθνικό Κατώτατο Μισθό. Ουσιαστικά τέσσερα κράτη μέλη δεν έχουν σήμερα Εθνικό Κατώτατο Μισθό , μεταξύ αυτών και η Κύπρος.


Από τη συζήτηση το μόνο θετικό και ευχάριστο που έχει προκύψει είναι ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες του Υπουργείου Εργασίας – και οι δύο που είχε αναλάβει να κάνει – και έχουν μείνει κάποιες λεπτομέρειες προς διευκρίνιση, όπως μας έχει ειπωθεί από τον Γενικό Διευθυντή.


Εμείς είχαμε δεχθεί, πριν περίπου ένα χρόνο, να δώσουμε το χρονικό πλαίσιο που ζήτησε η Υπουργός Εργασίας για να ολοκληρώσει αυτές τις μελέτες. Ζητήσαμε σήμερα όπως μας δοθεί εντός μίας βδομάδας ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πότε η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τον όποιον κοινωνικό διάλογο επιθυμεί να διεξάγει επί τούτου και να φέρει νομοσχέδιο, δηλαδή την δική της πρόταση, ενώπιον του κοινοβουλίου;


Δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι ο κοινωνικός διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα. Στο μόνο που σήμερα συμφωνούσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων με τους εκπροσώπους των εργοδοτών, είναι ότι διαφωνούν!


Είμαστε υπέρ ύπαρξης κοινωνικού διαλόγου, αλλά ο κοινωνικός διάλογος για να οδηγήσει σε αποτέλεσμα πρέπει να υπάρχει πνεύμα συναίνεσης και συναντίληψης. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Θα έλεγα ότι χωρίζει χάσμα τις εργοδοτικές συντεχνίες και τις συντεχνίες εργαζομένων. Άρα αυτός ο κοινωνικός διάλογος δεν μπορεί να επικληθεί από οποιοδήποτε ως πανάκεια για να μπούμε σε μια ατέρμονη διαδικασία που θα πάρει χρόνια, χωρίς να έχει θετικό αποτέλεσμα.


Γι’ αυτό ζητήσαμε από τον Γενικό Διευθυντή να μεταφέρει στην Υπουργό ότι ως Συμμαχία Πολιτών είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε ακόμα ένα χρονικό πλαίσιο μέχρι το τέλος Μαΐου στην Κυβέρνηση. Αν η Κυβέρνηση καταθέσει το νομοσχέδιο, το οποίο είχε υποσχεθεί ενώπιον της Βουλής, τότε είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Εάν όμως μέχρι τέλος Μαΐου δεν καταθέσει νομοσχέδιο η Κυβέρνηση εμείς ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, όπως προβλέπουν και οι κανονισμοί, να ενταχθεί προς συζήτηση η πρότασή μας εντός Ιουνίου και να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για υπερψήφιση ή καταψήφιση της».