Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Πεκίνο+25

Είχαμε σήμερα την ευκαιρία στην Επιτροπή Ανθρωπίνων της Βουλής να κάνουμε ανασκόπηση της συμπλήρωσης 25 χρόνων από την υιοθέτηση της πλατφόρμας δράσης ΠΕΚΙΝΟ+25. Καταρχάς, θέλω να σημειώσω ότι ως είθισται, δυστυχώς, σε τέτοιου είδους συζητήσεις που αφορούν στην ισότητα, οι άνδρες, στην προκειμένη περίπτωση οι άνδρες βουλευτές, είναι απόντες. Για κάποιο λόγο θεωρούν ότι τα θέματα ισότητας δεν τους αφορούν.


Είκοσι πέντε χρόνια μετά την υιοθέτηση της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου, καμία χώρα δεν έχει επιτύχει την ισότητα για τις γυναίκες.


Όσον αφορά στην Κύπρο έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα όμως θα σταθώ πρωτίστως στο θέμα της βίας κατά των γυναικών γιατί κατά την άποψη μου είναι το σοβαρότερο.

Τα περιστατικά βίας που τόσο συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι ως προς την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην Κύπρο. Τί να πρωτοθυμηθούμε από τη φετινή χρονιά; Τα εφτά  θύματα του Ορέστη; Γυναίκες εξαφανίζονταν και ουδείς από τους αρμόδιους, δεν συγκινήθηκε να κάνει τη δουλειά του.


Δεν θα παραθέσω όλα τα περιστατικά, θα αναφερθώ μόνο στο τελευταίο που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από μόλις δέκα  ημέρες, όταν Ελληνοκύπριος επιτέθηκε με καυστικό υγρό στην 40χρονη, εν διαστάσει σύζυγό του, στη Λεμεσό. Η γυναίκα που χαροπαλεύει στην εντατική είχε κάνει νωρίτερα καταγγελία στον Αστυνομικό σταθμό Γερμασόγειας. Η αποτελεσματική παρέμβαση της αστυνομίας και όλων των αρμόδιων φορέων αποδεικνύεται περίτρανα στον αγώνα αυτής της γυναίκας να κρατηθεί στη ζωή.


Η τραγική κατάληξη των περιστατικών φανερώνουν και την ανικανότητα των αρμόδιων φορέων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών. Φανερώνουν μια κουλτούρα που οφείλουμε όλοι να παλέψουμε για να αλλάξει ριζικά.

Ταυτόχρονα, ευαγγελιζόμαστε την ισότητα αλλά στην Κύπρο κάποιοι εξακολουθούν να είναι πιο ίσοι από τους άλλους. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε τη θλιβερή πρωτιά της Κύπρου, που είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που απέτυχε να εκλέξει γυναίκα ευρωβουλευτή ή πώς να εξηγηθεί  η πολύ χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στη Βουλή και την Κυβέρνηση, αλλά και η πενιχρή παρουσία τους σε διευθυντικά πόστα και άλλα ανώτατα δημόσια αξιώματα του τόπου;


Η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2018 κατατάσσει την Κύπρο στην 27η θέση από τις 28 χώρες της ΕΕ και στην 92η από τις 149 χώρες του κόσμου στα θέματα ίσων ευκαιριών.


Συνεπώς, έχουμε μακρύ και δύσκολο δρόμο να διανύσουμε.

4 views0 comments