Επίσκεψη Προέδρου Συμμαχίας Πολιτών στο Γεν. Νοσοκομείο

Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος του Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, στο πλαίσιο της διερεύνησης για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΓεΣΥ αλλά και των προβλημάτων που παραμένουν άλυτα μέχρι και σήμερα. Ακολουθούν απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ

Ιδιαίτερα ανησυχητική η καθυστέρηση στην αυτονόμηση των νοσοκομείων

Σήμερα, μιλήσαμε κυρίως με τους ασθενείς και πρέπει να πω ότι διαπιστώσαμε πολλά παράπονα όσον αφορά στις διαδικασίες που ακολουθούνται, τις ελλείψεις σε φάρμακα και σε άλλα αναλώσιμα ως επίσης και στην υποδομή. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ανακαίνιση των κρατικών νοσηλευτηρίων και για εκσυγχρονισμό των υποδομών του και αυτό πρέπει να γίνει  όσο ακόμα το κράτος έχει ευθύνη για κάλυψη των οποίων ελλειμμάτων παρουσιαστούν στη λειτουργία των νοσοκομείων.


Εάν δεν γίνει τώρα ένα τριετές πλάνο με προϋπολογισμό για τις υποδομές και ανακαίνιση των κρατικών νοσηλευτηρίων πολύ φοβάμαι ότι θα αντιμετωπίσουμε σοβαρότατα προβλήματα με τη λήξη της τριετίας. Επιπλέον διαπιστώνουμε - και το είχαμε συζητήσει και με τον ΟΚΥπΥ χθες - ότι δεν έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό στάδιο ακόμη η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Ως εκ τούτου ανησυχούμε ιδιαίτερα ότι το ερχόμενο Ιούνιο δεν θα είναι σε θέση τα κρατικά νοσηλευτήρια να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών αλλά και στον ανταγωνισμό που θα δημιουργηθεί με την ένταξη των ιδιωτικών κλινικών στο ΓεΣΥ. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη φθορά των κρατικών νοσηλευτηρίων, τα οποία συνεχίζουν λόγω του μεγάλου αριθμού κλινών που διαθέτουν, της τεχνολογίας και της υποδομής να αποτελούν την ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ. Χωρίς ομαλή λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων δεν θα μπορεί το ΓεΣΥ να πετύχει τους στόχους του.


Η αυτονόμηση προχωρά παράλληλα, αλλά όχι με το ρυθμό που πρέπει, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην στελέχωση, στην αυτονόμηση τους καθώς εξαρτώνται από άλλες κρατικές υπηρεσίες, παρόλο που ο ΟΚΥπΥ είναι πλέον ένας αυτόνομος ημικρατικός οργανισμός.  


Υπάρχει έλλειψη στελέχωσης στον ίδιο τον ΟΚΥπΥ. Αν ήμασταν σε άλλη χώρα όπου η αναβολή  σήμαινε πραγματικά αναβολή θα μπορούσα να το συζητήσω. Αλλά στην Κύπρο η αναβολή καταλήγει σε ουδέν μονιμότερον του προσωρινού και αυτό  ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους. Ως εκ τούτου εμείς θα πιέσουμε προκειμένου να υλοποιηθούν όλες οι φάσεις και να γίνουν όλες οι αναγκαίες αλλαγές μέσα στο χρονοδιάγραμμα κι αν υπάρξει καθυστέρηση, τουλάχιστον αυτή να μην είναι τόσο μεγάλη.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι προβλήματα παρατηρούνται στις Πρώτες Βοήθειες αλλά και στις διαδικασίες που ακολουθούνται για την εγγραφή μέχρι την εισαγωγή των ασθενών. Έκπληξη μου έχει προκαλέσει – και το συζήτησα με προϊστάμενο του νοσοκομείου και ήταν έντονο παράπονο από τους ασθενείς – το γεγονός ότι δεν προσφέρεται στους ασθενείς νερό! Ο κάθε ασθενείς πρέπει να αγοράζει το νερό του. Αυτό είναι πρωτοφανές και έχουμε ζητήσει από τη Διεύθυνση του νοσοκομείου να δει αυτό το ζήτημα, ενώ προτίθεμαι να το θέσω τόσο στον Υπουργό όσο και στον ΟΚΥπΥ. Είναι αδιανόητο ένα κρατικό νοσηλευτήριο να μην προσφέρει νερό στους ασθενείς.


Υπάρχουν ψύκτες αλλά αντιλαμβάνομαι ότι παρουσιάστηκαν προβλήματα με την ποιότητα του νερού, αλλά όπως κι αν έχει, υπάρχει υποχρέωση να αγοραστεί εμφιαλωμένο νερό και να προσφερθεί στους ασθενείς. Ένας ασθενής ο οποίος δεν μπορεί να μετακινηθεί, πρέπει να έχει κάποιον δίπλα του συνεχώς για να του αγοράζει νερό;


Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «ένα από τα θετικά είναι ότι έχει αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο όπως και τα υπόλοιπα κρατικά νοσηλευτήρια. Οι ασθενείς αισθάνονται ότι πλέον έχουν επιλογή. Ασθενείς για παράδειγμα πρέπει να χειρουργηθούν και θα ανέμεναν κάποιο χρονικό διάστημα έχουν παραπεμφθεί και εξυπηρετούνται σε άλλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.


Με την ένταξη όλων των κλινικών – που ευελπιστών ότι θα ενταχθούν όλες – η αποσυμφώρηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και οι επιλογές των πολιτών θα είναι ακόμα περισσότερες».


Αναφορικά με το θέμα της στελέχωσης ύστερα από σχετική ερώτηση ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «το θέμα της υπόστελέχωσης από γιατρούς  οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμα δεν έχει καταλήξει σε ένα σύστημα το οποίο θα αυξήσει τις αμοιβές των γιατρών, έτσι ώστε να μην εγκαταλείπουν τα κρατικά νοσηλευτήρια, αλλά και στην αργοπορία που επέδειξε ο ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ να απευθυνθούν και στην ελληνική αγορά για προσέλκυση γιατρών από την Ελλάδα. Χθες ενημερωθήκαμε ότι έγινε προσπάθεια και πως υπήρξαν πολλές αιτήσεις. Αλλά αυτό έπρεπε να γίνει πριν μήνες, ως η παρότρυνση της Συμμαχίας Πολιτών, εφόσον οι Κύπριοι δεν εντάσσονταν. Υπάρχουν ευθύνες αργοπορίας σε αυτό το θέμα.

2 views0 comments