Μαύρη επέτειος Τουρκικής εισβολής

Ένας ακόμη Ιούλιος μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, βρίσκει το ψευδοκράτος και την Τουρκία να διοργανώνει πανηγύρια για να γιορτάσει την προσφυγοποίηση του Κυπριακού Ελληνισμού, τον μαζικό εποικισμό και εκτουρκισμό των κατεχόμενων περιοχών μας.


Στις 20 Ιουλίου 1974 ο Αττίλας έθεσε σ΄ εφαρμογή το σχέδιο του για εισβολή και εν τέλει κατοχή της Κύπρου. Διαπράττοντας θηριωδίες, εκτοπίζει χιλιάδες Ελληνοκύπριους από τις πατρογονικές τους εστίες, οι οποίοι παραμένουν πρόσφυγες έως σήμερα. Κάποιοι «έφυγαν» με την ελπίδα της επιστροφής. Η Τουρκία σκόρπισε το θάνατο στην Κύπρο, ντύνοντας χιλιάδες σπίτια στα μαύρα.


Δεν ξεχνούμε. Τιμούμε όσους αντιστάθηκαν και πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων, απέναντι στον Τούρκο εισβολέα. Νοσταλγούμε τα τουρκοκρατούμενα χωριά. Αγωνιζόμαστε για την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους. Συμπάσχουμε και εκφράζουμε αλληλεγγύη σ’ όσες οικογένειες έχουν αγνοούμενους, ανεβαίνοντας το δικό τους Γολγοθά.


Η Κύπρος παραμένει διχοτομημένο κράτος – μέλος της Ευρώπης, του οποίου μάλιστα ο κατακτητής εμπαίζει καθημερινά την ΕΕ.


Η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου δέχεται ήδη νέες απειλές από τους Τούρκους. Είναι η ώρα οι μεγάλες δυνάμεις, η ΕΕ και οι διεθνείς οργανισμοί να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να εφαρμόσουν κοινή πολιτική αναχαίτισης του τουρκικού επεκτατισμού.


Ανάλογα και η Κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να προσανατολιστεί προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης ουσιαστικών κυρώσεων επί της Τουρκίας.


Εσωτερικά, επιβάλλεται η αξιολόγηση των πολιτικών που εφαρμόζονται στο Κυπριακό χωρίς επιτυχία εδώ και αρκετές δεκαετίες με στόχο την χάραξη μιας νέας, συνολικής στρατηγικής, ικανής να μας απαλλάξει από την κατοχή.

41 views0 comments