Επεισόδια μεταξύ οπαδών στη ΛεμεσόΕπεισόδια στη Λεμεσό

Για άλλη μια φορά, με αφορμή το ποδόσφαιρο, γίναμε μάρτυρες μιας θλιβερής εικόνας που δεν περιποιεί τιμή για κανένα. Δεδομένο και αναγκαίο να καταδικάσουμε τα επεισόδια, αλλά πλέον αυτό από μόνο του ούτε συμβάλει, ούτε εξυπηρετεί με οποιοδήποτε τρόπο την παρούσα κατάσταση.

Θεωρούμε ότι λανθασμένα δεν πάρθηκαν προληπτικά μέτρα, αφού η μαζική μετακίνηση οργανωμένων πεζών οπαδών, ήταν «καμπανάκι κινδύνου» και θα έπρεπε να τύχει καλύτερου χειρισμού. Θεωρούμε, επιπλέον, ότι λανθασμένα εδώ και χρόνια ρίχνουμε αποκλειστικά το φταίξιμο στο άθλημα ή/και στις ομάδες ή/και στον «εισαγόμενο» φανατισμό, που ομολογουμένως θρέφεται και συντηρείται από τη μειοψηφία, δήθεν για αγωνιστικά οφέλη.

Πλέον, όμως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο αθλητισμό. Το ποδόσφαιρο ήταν μόνο η αφορμή. Το πρόβλημα είναι κοινωνικό, είναι μια μάστιγα. Η αντιμετώπιση του δεν έγκειται αποσπασματικά μόνο στις ποδοσφαιρικές ομάδες, ή μόνο στις αθλητικές αρχές, ή αποκλειστικά στην Αστυνομία. Χρειάζεται συνεργασία και συνέργεια. Χρειάζεται συνδυασμός αποτρεπτικών και κατασταλτικών μέτρων.

Πάνω από όλα, όμως, χρειάζεται εκπαίδευση. Χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας. Πρέπει να εμφυσήσουμε σεβασμό και αποδοχή προς τρίτους, σε όσους επιθυμούν να αποκαλούνται οπαδοί. Πρέπει να διδάξουμε εκ νέου τα αθλητικά ιδεώδη και να τα τοποθετήσουμε στην προμετωπίδα μιας κοινωνικής πολιτικής, που να αποσκοπεί τόσο στην πρόοδο του αθλητισμού, όσο και στην αύξηση της ποιότητας ζωής των πολιτών δίδοντας τους την ευκαιρία , να μπορούν χωρίς φόβο να απολαμβάνουν το ποδόσφαιρό. Οι αθλητικοί χώροι και ο αθλητισμός γενικότερα είναι φορείς πολιτισμού και θεάματος και όχι αρένα βιαιοπραγιών και πεδία μαχών.

Σύντομα θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Χουλιγκανισμός

1 view0 comments