• Γραφείο Τύπου

Ενδοοικογενειακό φονικό - Δεν πρόκειται για οικογενειακή τραγωδία. Τραγωδία του συστήματος είναι.Πάλι, ξανά, στο ίδιο άθλιο έργο, θεατές. Ένα νέο φρικτό οικογενειακό έγκλημα. Το ονομάσαμε οικογενειακή τραγωδία. Τραγωδία ονομάσαμε και την αυτοχειρία του 16χρονου Στυλιανού. Τραγωδία ονομάζουμε σωρεία παρόμοιων περιστατικών που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας.


Την οικογένεια αυτή την παρακολουθούσε υποτίθεται το Γραφείο Κοινωνικής Ευημερίας και τον πατέρα τον παρακολουθούσε ψυχίατρος. Την οικογένεια του μικρού Στυλιανού «παρακολουθούσε» και πάλι το Γραφείο Κοινωνικής Ευημερίας και γνώστες της κακοποίησης και των άθλιων συνθηκών ζωής ήταν η Αστυνομία, το σχολείο και η κοινότητα όλη. Ο πατέρας και κατά το παρελθόν διέπραξε έγκλημα. Ο μικρός Στυλιανός είχε αποπειραθεί και προηγουμένως να θέσει τέρμα στη ζωή του. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν για αυτά που αναφέρω. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν πόσες χιλιάδες οικογένειες και άτομα ζουν καθημερινά ένα εφιάλτη λόγω ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής βίας, ψυχολογικών προβλημάτων και οικονομικής ανέχειας. Μα η αποτελεσματικότητα των πράξεων τους κρίνεται εκ του αποτελέσματος.


Ο πατέρας αυτός νοσηλεύτηκε για κάποια χρόνια (μετά το πρώτο έγκλημα) στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας. Έχετε δει ποτέ πως είναι το μοναδικό ψυχιατρείο που έχει αυτό το κράτος; Υποστελεχωμένο , στοιβαγμένοι ασθενείς και παιδιά, σε ένα κτήριο πεπαλαιωμένο και διαλυμένο. Ξέρετε από πότε συζητείται η ανάγκη αναβάθμισης του εν λόγω ψυχιατρείου; Από το 1993.


Ξέρετε τί δήλωνε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το 2017; Ότι έδωσε οδηγίες για να δρομολογηθεί η οποιαδήποτε απόφαση χρειάζεται για την κατασκευή νέου ψυχιατρικού νοσοκομείου στη χώρα μας. Και μάλιστα δόθηκε χρονικός ορίζοντας η τριετία για την κατασκευή του.

Και πέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε.


Που είναι το κράτος Πρόνοιας που να λειτουργεί προληπτικά, να σώζει ζωές και να δίνει την ευκαιρία για ένα νέο, υγιές ξεκίνημα στη ζωή τους; Αυτή τη στιγμή έχουμε εκατοντάδες νέους, άνεργους ψυχολόγους και κοινωνιολόγους που θα μπορούσαν να προσφέρουν σωτήριες υπηρεσίες. Η κυβέρνηση θα απαντήσει ότι δεν υπάρχει οικονομική ευχέρεια πρόσληψης τους. Η απάντηση είναι ότι στοιχίζουν πολύ περισσότερο στο κράτος, όλες αυτές οι περιπτώσεις ανθρώπων που δεν τους βοηθούν να ορθοποδήσουν με αποτέλεσμα να χρειάζονται εφ΄όρου ζωής στήριξη.


Λύσεις και προτάσεις απλές και δοκιμασμένες υπάρχουν ένα σωρό. Αυτό που υπολείπεται είναι η πολιτική βούληση, η ενσυναίσθηση και η ευαισθησία. Και αυτή ακριβώς είναι η τραγωδία του συστήματος μας.

9 views0 comments