• Γραφείο Τύπου

Εμπορικό σήμα για χαλούμι


Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Κύπρος κατάφερε να πάρει πίσω το εμπορικό σήμα για το χαλλούμι στη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο και έχασε τον Μάιο του 2018, από λάθος λειτουργών του Υπουργείου Εμπορίου, όπως και ο ίδιος ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε σήμερα.


Επρόκειτο για ένα τεράστιο φιάσκο που ευτυχώς, έστω και την ύστατή διορθώθηκε.

Το τραγικό λάθος, με την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού έφερε ξανά στην επιφάνεια τις λανθασμένες νοοτροπίες που διέπουν ορισμένους  κρατικούς αξιωματούχους και δημόσιους λειτουργούς. Νοοτροπίες που εδράζονται στην ατιμωρησία και στην έλλειψη του αισθήματος της ευθύνης.


Είναι για αυτό που η Συμμαχία Πολιτών  κατέθεσε Προτάσεις Νόμου που αφορούν την εισαγωγή της «Προσωπικής Αστικής Ευθύνης Πολιτικών και Κρατικών αξιωματούχων». Σκοπός της Πρότασης Νόμου είναι η θέσπιση νομοθεσίας ώστε κρατικοί αξιωματούχοι ή δημόσιοι λειτουργοί  που είτε με παραλείψεις τους είτε με δόλο πλήττουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτών της, να πληρώνουν και τον λογαριασμό.


Περαιτέρω, με τις πρόνοιες της πρότασης νόμου, καθιερώνεται η ευθύνη του προϊστάμενου τμήματος σε περίπτωση που η πρόκληση  αστικού αδικήματος προκύπτει λόγω καθυστέρησης του ιδίου του προϊστάμενου τμήματος στο οποίο ανήκει ή υπηρετεί ο υπάλληλος, να ενεργήσει.


Θα πρέπει επιτέλους ο καθένας ο οποίος ασκεί εξουσία και παίρνει αποφάσεις ή διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα από όποιο πόστο και εάν υπηρετεί να γνωρίζει ότι έχει προσωπική ευθύνη για τις όποιες εγκληματικές αμέλειες του ή για τα όποια λάθη του τα οποία δεν οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα αλλά οφείλονται σε εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων ή διευκολύνσεων. Το όποιο κόστος στο δημόσιο ή στους πολίτες θα πρέπει να το αναλαμβάνουν αυτοί που ευθύνονται. Αυτό σημαίνει πραγματική λογοδοσία.


Αχιλλέας Μαλαχούριδης

Αντιπρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

30 views0 comments