Έκθεση Επιτρόπου για Στυλιανό

Από τη σημερινή ενημέρωση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής στην οποία παραδόθηκε το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως προκύπτει ότι ο θάνατος του 15χρονου Στυλιανού δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Προκύπτει ότι το αγόρι αυτό για χρόνια φώναζε βοήθεια χωρίς να βρίσκει ανταπόκριση. Για χρόνια τα σημάδια και οι συνθήκες της ζωής του βοούσαν ότι δεν ήταν φυσιολογικές. Ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλο ότι ήταν ακατάλληλες οι συνθήκες αλλά και επικίνδυνες.

Από το πόρισμα προκύπτει ότι το σχολείο ενήργησε κατά τρόπο ορθό. Όμως, το πόρισμα είναι καταπέλτης για την Αστυνομία. Αναφέρεται ρητώς ότι τα μέλη του σταθμού όπου έγιναν σωρεία καταγγελιών δεν άσκησαν επιμελώς τα καθήκοντα τους, δεν προέβησαν σε καμία εκτίμηση του κινδύνου, δεν συνεργάστηκαν με το Γραφείο για την πρόληψη ενδοοικογενειακής βίας αλλά κυρίως δεν ενημέρωναν για κάθε αναφορά στις ΥΚΕ και το εν λόγω Γραφείο, ως όφειλαν. Η Επίτροπος σημειώνει ότι αυτές οι παραλείψεις της Αστυνομίας έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς αν τηρούνταν ορθά οι ισχύουσες διαδικασίες σε σχέση με τις περιπτώσεις βίας τότε θα ασκούσαν πίεσε προς τις ΥΚΕ για διερεύνηση και έγκαιρή διάγνωση και ενεργοποίηση των ΥΚΕ.

Το πόρισμα όμως, είναι καταπέλτης και για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.


Παράλειψη καθήκοντος από λειτουργούς των ΥΚΕ που σύμφωνα με τον περί Βίας στην Οικογένεια Νόμου πρέπει να διερευνηθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα για άσκηση ποινικής δίωξης. Απόκρυψη αλήθειας, αντιμετώπιση της πρώτης απόπειρας αυτοκτονίας με απίστευτη ελαφρότητα, έλλειψη συντονισμού, παραβίαση κανόνων και εγκληματική αδιαφορία.


Ως Συμμαχία Γυναικών απαιτούμε όπως οι υπαίτιοι του εγκλήματος να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.


Τέλος, όσον αφορά στην σημερινή απεργία των εργαζομένων των ΥΚΕ καλούμε των υπαλλήλους να σεβαστούν το πόρισμα της Επιτρόπου. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι αν αυτές οι υπηρεσίες γνώριζαν ότι είναι υποστελεχωμένες, τότε πρέπει να αισθάνονται διπλά τύψεις και ενοχές που τόσα χρόνια δεν πάλεψαν να στελεχωθούν ώστε να μην αφήσουν κανένα παιδί δυστυχισμένο. Αυτή είναι η δουλειά τους, για αυτό πληρώνονται και αυτό οφείλουν να πράξουν.


ΡΕΝΑ ΓΙΑΒΑΣΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

2 views0 comments