Εκτεθειμένο το κράτος για τους ανάπηρους πολέμου

Ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων τέθηκε σήμερα, για ακόμα μια φορά, η μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση αιτημάτων των αναπήρων πολέμου του 1974 από την Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων ενώπιον εκπροσώπου των αναπήρων, ο οποίος μάλιστα είπε ξεκάθαρα ότι υπάρχει θέμα αναποτελεσματικότητας της συγκεκριμένης Επιτροπής.


Δικαίως ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Παθόντων και Αναπήρων Γιώργος Γρουτίδης ανέφερε ότι η Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων δεν είναι αποτελεσματική λέγοντας ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και θέτοντας έντονα το θέμα της έλλειψης σεβασμού από το κράτος.

Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ότι υπάρχει περίπτωση ανάπηρου πολέμου με προσθετικό μέρος της γνάθου, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια (!) περιμένει να μάθει πού πρέπει να πάει για θεραπεία.


Λύσεις υπάρχουν, εκείνο που ελλείπει είναι η θέληση. Τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας οφείλουν άμεσα να προχωρήσουν στη σύσταση ειδικής επιτροπής - σε επίπεδο Υπουργών και Γενικών Διευθυντών – η οποία με νηφαλιότητα να αφουγκραστεί τα προβλήματα αυτής της συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων. Έπειτα, τα προβλήματα αυτά πρέπει να τύχουν ιεράρχησης και μετά να δοθούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις.


Αντ’ αυτού εκείνο που παρατηρούμε είναι ότι για τους όποιους άλλους λόγους – που δεν είναι της παρούσης – οι ανάπηροι πολέμου του 1974 υπόκεινται σε ταλαίπωρα και χρονοβόρες διαδικασίες, με αποτέλεσμα να καταρρακώνονται ψυχολογικά. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν αξιοπρέπεια και δεν νοείται σε ένα σύγχρονο κράτος να αντιμετωπίζονται με τέτοιο τρόπο που να φαίνεται ότι ζητούν ελεημοσύνη.

5 views0 comments