Εξαγγελία υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα για τις Προεδρικές Εκλογές 2018Γιώργος Λιλλήκας

Πριν από πέντε χρόνια, απευθύνθηκα στους πολίτες, καλώντας τους, μαζί, πάνω και πέραν από τα κόμματα, να κάνουμε την ανατροπή. Σχεδόν κανένας τότε δεν πίστευε πως οι πολίτες από μόνοι τους, μπορούν να τα βάλουν με τους έμμισθους κομματικούς μηχανισμούς. Λίγοι πίστευαν ότι οι πολίτες έχουν αυτονομηθεί. Ότι μπορούν να κρίνουν με δικά τους και όχι κομματικά κριτήρια. Κι, όμως, οι πολίτες πίστεψαν στις δυνάμεις τους. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μου να θέσουμε την Κύπρο πάνω απ’ όλα. Κάναμε ένα δύσκολο αλλά υπέροχο ταξίδι. Κεντρώοι, αριστεροί, δεξιοί, ανένταχτοι πολίτες ενώθηκαν για ένα όνειρο. Φτάσαμε πολύ κοντά στον στόχο μας.

Σήμερα, καλώ τους πολίτες να ολοκληρώσουμε αυτό το ταξίδι. Να πάρουμε την τύχη του τόπου στα δικά μας χέρια.

Η πατρίδα μας συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις, την κατοχή και την διχοτόμηση αλλά και νέα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Η πολιτική του απερχόμενου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη χρεοκόπησε. Την ευθύνη για την μη επίλυση του Κυπριακού φέρει η Τουρκία. Ευθύνες όμως φέρει και ο κ. Αναστασιάδης. Η πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων, η πολιτική εξευμενισμού της Τουρκίας, αντί να κάμψει την Τουρκική αδιαλλαξία την εξέθρεψε. Επέτρεψε στην Τουρκία να παρατείνει την κατοχή και τη διχοτόμηση για άλλα πέντε χρόνια. Της επέτρεψε ανενόχλητα να προετοιμάσει το έδαφος και τις υποδομές για αναβάθμιση του ψευδοκράτους ακόμα και για προσάρτηση.

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί να διαχειριστεί μίαν ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Να ανατρέψει τους Τουρκικούς σχεδιασμούς και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία, για να ανοίξει ο δρόμος για μια πραγματικά δίκαιη λύση η οποία θα ανατρέπει τα δεδομένα της κατοχής. Που θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να μπορούμε να ζούμε μαζί σε μικτά χωριά και πόλεις και να συνεργαζόμαστε, απολαμβάνοντας όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

Θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε όλες τις εμπειρίες και γνώσεις μας. Θα χρειαστεί εθνική ενότητα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε για επανάληψη μιας άγονης και αδιέξοδης πολιτικής ούτε για πειραματισμούς.

Μπορεί να είμαστε μικρός, σε μέγεθος, λαός και να μην μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Μπορούμε όμως να κάνουμε αυτό που οφείλουμε. Απαραίτητη προϋπόθεση η εθνική ενότητα.

Με ανησυχεί η διχόνοια σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας. Οι διχαστικοί λόγοι μεταφέρουν τη διχόνοια στο λαό. Η καλλιέργεια πάθους εξυπηρετεί εκλογικές σκοπιμότητες συσπείρωσης, όμως, αποδυναμώνει τον αντικατοχικό μας αγώνα. Έχουμε διαφωνίες στην πολιτική, όμως δεν ήμαστε εχθροί. Εχθρός είναι ο κατοχικός στρατός και η τουρκική επεκτατική πολιτική.

Πιστεύω στην ενότητα. Θεωρώ ότι είναι εφικτή και θα αγωνιστώ για αυτήν. Οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν με το παράδειγμα τους να επιβάλουν την εθνική ενότητα στις πολιτικές ηγεσίες.

Οφείλουμε, με ωριμότητα και υπευθυνότητα, να αναζητήσουμε το κοινό έδαφος. Να εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν. Το εγώ να γίνει εμείς.

Αυτό που χρειάζεται είναι ολοκληρωμένη διεκδικητική στρατηγική και πολιτική βούληση. Την έχω. Το αποδείξαμε με την Πρόταση στρατηγικής που καταθέσαμε τον Φλεβάρη του 2015 όπως και με σωρεία προτάσεων που κατά καιρούς παρουσιάσαμε.

Η εμμονή σε μοντέλα λύσης που εδράζονται στα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή εμπεριέχουν τον σπόρο της απεχθούς διχοτόμησης.

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα κληθεί να βρει λύσεις για να βγει η χώρα μας από την κρίση και η κοινωνία μας από τη μιζέρια, που μας βύθισαν λανθασμένες πολιτικές, μνημονιακοί νόμοι και η πολιτική της λιτότητας. Λύσεις που θα δώσουν πίσω στους ανθρώπους μας τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Που θα ξαναφέρουν το χαμόγελο στο πρόσωπο των Κυπρίων. Που θα διασφαλίζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε μια ευημερούσα κοινωνία ίσων ευκαιριών.

Είναι αδιανόητο τον 21ο αιώνα η κοινωνική ανισότητα να χαρακτηρίζει και τον τομέα της υγείας. Το κράτος να αδυνατεί να προσφέρει άμεση και ποιοτική

ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους πολίτες. Η υγεία δεν μπορεί να είναι εμπορεύσιμο προϊόν. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα και υποχρέωση του κράτους. Το ΓΕΣΥ πρέπει να απαγκιστρωθεί από τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Αποτελεί ντροπή για τη χώρα μας να χάνονται ζωές γιατί κάποιες κομματικές ηγεσίες επιλέγουν να υπηρετήσουν επιχειρηματικά συμφέροντα αντί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Η υλοποίηση ενός καθολικού σχεδίου υγείας ήταν και παραμένει εθνικός στόχος για μένα.

Η Κύπρος χρειάζεται ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, που θα αξιοποιεί όλους τους παραγωγικούς τομείς. Θα αξιοποιεί το πλούσιο επιστημονικό μας προσωπικό επενδύοντας στην έρευνα και την καινοτομία, για να έχουμε μίαν αειφόρο ανάπτυξη που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, προοπτική και ελπίδα στους νέους μας.

Η Κύπρος θέλει Πρόεδρο της ανάπτυξης και όχι ηγέτη της κρίσης. Αυτό που χρειάζεται είναι όραμα και κοινωνική ευαισθησία για δικαιότερη κατανομή του εθνικού πλούτου. Έχω το όραμα και την ευαισθησία. Έχω και τη βούληση να αξιοποιήσω όλες τις αρετές του λαού μας, τους ικανότερους ανθρώπους, ανεξάρτητα σε ποιό κόμμα ανήκουν ή αν είναι ανέντακτοι. Μόνο κριτήριο μου η αξία και η καταλληλόλητα. Δεν αντέχει η Κύπρος άλλους «άριστους των αρίστων» που η μόνη αρετή που διαθέτουν είναι η κομματική ταυτότητα.

Για να κερδίσουμε το στοίχημα του 21ου αιώνα οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του Κράτους και του πολιτικού μας συστήματος. Η δημόσια υπηρεσία πρέπει να καταστεί υπηρέτης και όχι δεσπότης του λαού. Επιβάλλεται να αλλάξουμε νοοτροπία.

Να εισαγάγουμε το ήθος στην πολιτική. Να υιοθετήσουμε την αρχή της ευθύνης και της λογοδοσίας για όσους ασκούν εξουσία ή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.

Οι πολίτες απαιτούν και εγώ θέλω να έχουν ενεργό ρόλο για τα ζητήματα που τους αφορούν.

Μπορούμε και θα κάνουμε πράξη τη συμμετοχική δημοκρατία, θέτοντας όλους τους εκλελεγμένους αξιωματούχους της πολιτείας υπό το συνεχή έλεγχο των πολιτών.

Ως χώρα και ως πολίτες έχουμε δικαιώματα και πρέπει να τα διεκδικούμε. Έχουμε, όμως, και υποχρεώσεις και πρέπει να τις εκπληρώνουμε. Το κράτος οφείλει να υπηρετεί και να φροντίζει την κοινωνία και τους ανθρώπους.

Και εμείς οι πολίτες οφείλουμε να φροντίζουμε, να βελτιώνουμε και να υπηρετούμε το κράτος και τη χώρα μας. Πρέπει να κατανοήσουμε πως την ανευθυνότητα έναντι των υποχρεώσεων μας την πληρώνουν οι συμπολίτες μας. Η φιλοπατρία και η φιλοτιμία θα μας κάνουν όλους καλύτερους. Θα μας βοηθήσουν να κληροδοτήσουμε στα παιδία μας μια καλύτερη χώρα για να ζήσουν.

Απευθύνομαι στους πολίτες γιατί εμπιστεύομαι τους πολίτες. Απευθύνομαι στους νέους που έχουν ανεκπλήρωτα όνειρα. Απευθύνομαι στους πολίτες που νοιώθουν προδομένοι από αυτούς που εμπιστεύτηκαν. Σε αυτούς που είναι θυμωμένοι από τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα και απατούν κάθαρση και δικαιοσύνη. Τους ζητώ να πιστέψουν στις δυνάμεις τους. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε το κοινωνικό κύμα που θα παρασύρει το κατεστημένο.

Χρειάζομαι τη φωνή τους, τη θέληση τους, το δυναμισμό τους για να πάρουμε την Κύπρο πραγματικά μπροστά.

Επίσημη ιστοσελίδα είναι:www.lillikas.com

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΓιώργοςΛιλλήκας

2 views0 comments