• Γραφείο Τύπου

Ενδοοικογενειακή βία - Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν ώστε να εκλείψει αυτό το τραγικό φαινόμενο

Η συζήτηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής

Δήλωση Προέδρου Συμμαχίας Γυναικών Ρένας Γιαβάση


Συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων της Βουλής ένα πολύ σοβαρό και θλιβερό θέμα. Ένα ζήτημα ζωής και θανάτου όπως το αποκαλώ, αυτό της ενδοοικογενειακής βίας. Και το αποκαλώ έτσι γιατί η βία κατά των γυναικών οδηγεί πολλές φορές στο θάνατο. Αλλά, ακόμη και να μην φτάσει μέχρι εκείνου του σημείου, σίγουρα τραυματίζει ανεπανόρθωτα τη ψυχή τόσο της γυναίκας θύματος όσο και των παιδιών που ζουν σε ένα τέτοιο βίαιο περιβάλλον. Γιατί τα παιδιά αποτελούν τον μεγαλύτερο πληθυσμό θυμάτων στις περιπτώσεις της βίας κατά των γυναικών που συμβαίνουν εντός της οικογένειας.


Η συζήτηση, γίνεται μια μέρα πριν να δοθεί το πόρισμα των ποινικών ανακριτών για τον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού. Ένας, θάνατος αποτέλεσμα ενδοοικογενειακής βίας και αδιαφορίας, ανικανότητας και ανοργανωσιάς των κρατικών υπηρεσιών που όφειλαν να τον προστατεύσουν.


Από τότε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση, φαίνεται να έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα. Προς αυτή την κατεύθυνση χαιρετίζουμε τη λειτουργία του Σπιτιού της Γυναίκας.


Όμως, υπάρχουν πολλά άλλα που πρέπει να γίνουν ώστε να εκλείψει αυτό το τραγικό φαινόμενο.


Ως Συμμαχία Γυναικών ζητούμε:


Οι ποινές των θυτών να γίνουν αυστηρότερες και παραδειγματικές.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες να στελεχωθούν με κατάλληλο/εκπαιδευμένο προσωπικό ώστε να γίνεται έγκαιρη και σωστή διάγνωση των περιστατικών , αλλά κυρίως να γίνεται ορθή προστασία και ψυχολογική στήριξη των θυμάτων.


Να υπάρχουν και κυρίως να εφαρμόζονται πρωτόκολλα στις περιπτώσεις αντιμετώπισης των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.


Να υπάρχει θεσμοθετημένος συντονισμός των υπηρεσιών που αναλαμβάνουν αυτά τα περιστατικά.


Ζητούμε να εφαρμοστεί επιτέλους η Σύμβασή της Κωνσταντινούπολης.


Απαιτούμε ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.


Θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ τη διαμόρφωση Παιδείας που να προάγει την αρχή της ισότητας των δυο φύλων από την προδημοτική μέχρι το Λύκειο.


Χρειάζεται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να αναδεικνύουν αυτά τα θλιβερά φαινόμενα στη σωστή τους διάσταση ώστε να συμβάλουν στην πρόληψη τέτοιων περιστατικών αλλά και στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση του κοινού.