Ειδικό ταμείο αμυντικής θωράκισης πρότεινε ο Γ. Λιλλήκας σε συνάντηση με τον ΥΠΑΜ

Συνάντηση στα γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Λιλλήκας, με τον Υπουργό Άμυνας, Χαράλαμπο Πετρίδη.

Με το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, τόνισε ότι η Κύπρος θα πρέπει να έχει ισχυρή αμυντική και αποτρεπτική θωράκιση, τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο και ας μην χρειαστεί ποτέ να το αξιοποιήσουμε».


«Δεν μπορούμε», είπε, «να κλείνουμε τα μάτια απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, που εκφράζεται -όχι μόνο απέναντι στην Κύπρο- αλλά σε όλες τις γειτονικές χώρες της Τουρκίας και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο».


Ο κ. Λιλλήκας πρόσθεσε ότι για τη Συμμαχία Πολιτών «η ασφάλεια είναι πρώτη προτεραιότητα», γι’ αυτό και θα βρίσκεται πάντα δίπλα στο Υπουργείο Άμυνας και στην Εθνική Φρουρά.


Επίσης, ανέφερε ότι έχει μεταφέρει την άποψη στο Υπουργό Άμυνας, την οποία όπως σημείωσε θα θέσει και στο Εθνικό Συμβούλιο, ότι θα πρέπει επιτέλους με ειδική νομοθεσία να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο αμυντικής θωράκισης.


Όπως πρόσθεσε «η φορολογία που πληρώνουν οι Κύπριοι πολίτες για την άμυνα πρέπει να καταλήγει σε αυτό το ταμείο και να αξιοποιούνται οι συγκεκριμένοι φόροι μόνο για την ενίσχυση της ΕΦ και μόνο για εξοπλισμούς και όχι να καταλήγουν στο πάγιο ταμείο του κράτους».


Εκ μέρους του ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, δήλωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν μέτρα ενόψει της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ σημείωσε ότι για θέματα που άπτονται της ασφάλειας του τόπου πρέπει να είμαστε φειδωλοί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις και τοποθετήσεις.


Ο Υπουργός Άμυνας συμπλήρωσε ότι είναι δεδομένες οι συνεργασίες, που αναπτύσσονται τόσο από χώρες εντός, όσο και από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με την ηγεσία της Συμμαχίας Πολιτών ανταλλάχθηκαν απόψεις σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και όχι μόνο, για να προσθέσει πως υπάρχει ταύτιση απόψεων.


«Θεωρούμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν κάποια μέτρα, ενόψει της τουρκικής προκλητικότητας. Για θέματα που άπτονται της ασφάλειας το τόπου θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις και τοποθετήσεις. Υπάρχει σύγκλιση απόψεων και προς αυτή την κατεύθυνση προχωρούμε», σημείωσε.

Πληροφορίες: ΚΥΠΕ / Έμιλη Λάμπρου