• Γραφείο Τύπου

EastMed και αντίδραση Ακινζτί
Η διακρατική υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας, Ισραήλ που αφορά στην κατασκευή του αγωγού EastMed, έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις για οικοδόμηση ενός νέου συστήματος ασφάλειας, το οποίο να εδράζεται σε κοινά ενεργειακά και οικονομικά συμφέροντα, η οποία θα ισχυροποιηθεί με την υλοποίηση του έργου.


Με την ολοκλήρωση του έργου η Κύπρος θα καταστεί γεωστρατηγικά αναβαθμισμένη και ασφαλέστερη, ως συνέπεια αλλαγής των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό θα είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων. Δυστυχώς η αντίδραση του Μουσταφά Ακιντζί απέδειξε για άλλη μια φορά ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων αλλά μόνο της Τουρκίας. Για τούτο και η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει το ενεργειακό της πρόγραμμα χωρίς να το διασυνδέει με την επίλυση του Κυπριακού.


Παράλληλα η Κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει τάχιστα να επιδιώξει την υπογραφή καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ των χωρών, Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε μια τριμερή διάσκεψη κατά την οποία πρώτα να υπογράψει τη συμφωνία η Κύπρος με την Ελλάδα και αμέσως μετά η Ελλάδα με την Αίγυπτο.

13 views0 comments