Αποτέλεσμα δημοψηφίσματος στην ΤουρκίαΔημοψήφισμα στην Τουρκία

Αυτά τα δεδομένα πρέπει να προβληματίσουν την Κυπριακή κυβέρνηση και όσους αβασάνιστα υιοθετούσαν τις θεωρίες περί αλλαγής στάσης του Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα.

Καλούμε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα έτσι ώστε να μην αναγκαστεί, για μια ακόμα φορά, να αυτοσχεδιάζει όπως έκανε με την εισβολή του Μπαρπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Ερντογάν κέρδισε μεν το δημοψήφισμα αλλά δίχασε την τουρκική κοινωνία. Η αντίδραση και η αμφισβήτηση της αντιπολίτευσης δημιουργούν συνθήκες αστάθειας αλλά και νέες προκλήσεις στο αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν, οι αντιδράσεις του οποίου είναι συχνά απρόβλεπτες. Το σύνθημα που κυριάρχησε στις διαδηλώσεις των οπαδών Ερντογάν μετά το αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ήταν αυτό της "Μεγάλης Τουρκίας" που ο ίδιος καλλιέργησε. Η ρητορική Ερντογάν συνέχισε να είναι επιθετική έναντι όλων. Αυτά τα δεδομένα πρέπει να προβληματίσουν την Κυπριακή κυβέρνηση και όσους αβασάνιστα υιοθετούσαν τις θεωρίες περί αλλαγής στάσης του Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα.

Ο κ. Αναστασιάδης και αυτοί που στηρίζουν την πολιτική του, δικαιολογούσαν την τουρκική αδιαλλαξία παραπέμποντας στο δημοψήφισμα και επενδύοντας σε πιο διαλλακτική στάση από μέρους του Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα. Τις ίδιες αβάσιμες ελπίδες που αποδείχθηκαν αυταπάτες, εξέφραζαν και προ διετίας όταν ο Ερντογάν διεκδικούσε την προεδρία της Τουρκίας.

Τώρα δεν υπάρχουν πλέον προσχήματα. Οι συνομιλίες για το κυπριακό θα συνεχιστούν μέσα σε αυτό το κλίμα και στο πλαίσιο των απειλών και εκβιασμών της Τουρκίας αναφορικά με το Φυσικό Αέριο και το πρόγραμμα των γεωτρήσεων.

Ως Συμμαχία Πολιτών δεν αναμένουμε πιο διαλλακτική στάση του Τούρκου προέδρου στο κυπριακό. Εμείς εκτιμούμε ότι ο Ερντογάν έθεσε την Κύπρο σε ένα περιφερειακό στρατηγικό σχεδιασμό με επεκτατικούς στόχους τους οποίους θα επιδιώξει μέσα από τη λύση του κυπριακού.

Η εσωτερική αμφισβήτηση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία με τους γείτονες της καθώς και η αδυναμία της να έχει οφέλη από την πολεμική κρίση στην περιοχή, ενδεχόμενα να καταστήσουν πιο επιθετικό τον Ερντογάν το κυπριακό.

Για αυτό καλούμε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα έτσι ώστε να μην αναγκαστεί, για μια ακόμα φορά, να αυτοσχεδιάζει όπως έκανε με την εισβολή του Μπαρπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ.

Για πολλοστή φορά ζητούμε από τον κ. Αναστασιάδη να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για αξιολόγηση των εξελίξεων.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Τουρκία #Δημοψήφισμα

5 views0 comments