Δήλωση Προέδρου Συμμαχίας Πολιτών για το ΚυπριακόΣυμμαχία Πολιτών Κυπριακό

Επιβάλλεται μια ορθολογιστική και ρεαλιστική αξιολόγηση της τακτικής αλλά και της στρατηγικής της Τουρκίας. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να ρίξουμε τους τόνους, να σταματήσουμε την μεταξύ μας αντιπαράθεση και να εστιάσουμε πάνω στους πραγματικούς στόχους που η Τουρκία τροχοδρομεί σε αυτήν την φάση του Κυπριακού προβλήματος.

Η ευθύνη του αδιεξόδου βαραίνει αποκλειστικά την Τουρκία, η οποία δυστυχώς εκμεταλλεύτηκε τα λάθη του Νίκου Αναστασιάδη, οδήγησε τις συνομιλίες στην κορύφωσή τους στην διάσκεψη της Γενεύης και ότι επακολούθησε. Μια διάσκεψη η οποία συγκλήθηκε χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και χωρίς την αναζήτηση εκ των προτέρων κοινού εδάφους.

Η διάσκεψη εξ υπαιτιότητας του κ. Αναστασιάδη συγκλήθηκε έχοντας πάρα πολλά ουσιαστικά ζητήματα, που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ανοιχτά. Στην Διάσκεψη της Γενεύης ο κ. Τσαβούσογλου εκ μέρους της Τουρκίας επανέφερε στο τραπέζι απαιτήσεις τις οποίες γνώριζε ότι εκ των προτέρων ότι η ε/κ πλευρά δεν θα μπορούσε με τίποτα να αποδεχτεί. Στην ουσία η Διάσκεψη απέτυχε.

Το σωσίβιο που δόθηκε στην Διάσκεψη για την σύγκληση επιτροπής εμπειρογνωμόνων στο Μοντ Πελεράν ήταν ένα σωσίβιο το οποίο ήταν εκ των προτέρων τρύπιο για αυτό και δεν είχε αποτέλεσμα.

Το αίτημα που προέκυψε από την προτελευταία συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί για σύγκληση νέας διάσκεψης, αίτημα προς τις εγγυήτριες δυνάμεις να καθορίσουν ημερομηνία δεν έφερε αποτέλεσμα, γιατί παρά την ανταπόκριση της Ελλάδας όπως συγκληθεί η νέα διάσκεψη στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, η Τουρκία παρά και την επίσκεψη του νέου Γ.Γ του ΟΗΕ στην Άγκυρα δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα την όποια ημερομηνία για να συγκληθεί διάσκεψη.

Η Τουρκία συνεχίζει μέσω αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης και μέσω του κ. Ακιντζί να δηλώνει ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι ανοιχτού-τέλους και δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολλούς μήνες.

Για αυτήν την τραγική εξέλιξη και τα σημερινά αδιέξοδα ευθύνες φέρει βέβαια και ο κ. Αναστασιάδης ο οποίος αυτοσχεδιάζοντας από το περιβόητο εκείνο δείπνο με τον κ.Ακιντζι όπου αποδέχτηκε την σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, ουσιαστικά επέτρεψε στην Τουρκία να εφαρμόσει την τακτική την οποία είχε προσχεδιάσει.

Σε αυτήν την φάση που βρισκόμαστε σήμερα μετά και την αναίτια και αβάσιμη κατά την άποψη μας αποχώρηση του κ. Ακιντζι από τις συνομιλίες εκτιμούμε ότι:

Πρώτον επιβάλλεται μια ορθολογιστική και ρεαλιστική αξιολόγηση της τακτικής αλλά και της στρατηγικής της Τουρκίας. Εάν ήταν ειλικρινής η τουρκική πλευρά, έστω και με υπερβολική αντίδραση, θα αποδεχόταν ή θα ικανοποιείτο με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου η οποία ξεκαθαρίζει και δεσμεύει όλες τις πολιτικές δυνάμεις ότι δε τίθεται θέμα λύσης που να οδηγεί είτε στην ένωση είτε στην διχοτόμηση.

Το ερώτημα λοιπόν είναι σε τι αποσκοπεί η αποχώρηση του κ. Ακιντζί, σε τι αποσκοπεί η δημιουργία αυτού του αδιεξόδου σήμερα, τι θέλει να πετύχει η Τουρκία;

Eπειδή δεν θεωρούμε ότι έχει ολοκληρωθεί οριστικά και αμετάκλητα αυτός ο κύκλος των διαπραγματεύσεων, διερωτόμαστε τι είναι εκείνο που μπορεί να απαιτήσει ο κ. Ακιντζί ως αντάλλαγμα από τον κ. Αναστασιάδη για να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών και τι είναι αυτό που είναι διατεθειμένος ο κ. Αναστασιάδης να προσφέρει στο κ. Ακιντζί για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες;

Δεύτερον επειδή η μη λύση δεν είναι λύση για εμάς στη Συμμαχία Πολιτών και δεδομένου ότι η διαδικασία των συνομιλιών είναι ένα εργαλείο για επίτευξη της λύσης του Κυπριακού θα πρέπει η πολιτική ηγεσία στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου να προβληματιστεί καταρχήν και να σχεδιάσει παράλληλες ενέργειες, δράσεις οι οποίες θα πρέπει συλλογικά να αναληφθούν έτσι ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, και τονίζω τον όρο δίκαιη λύση.

Είναι για αυτούς τους λόγους που επιμένουμε όπως ο ΠτΔ θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να ρίξουμε τους τόνους, να σταματήσουμε την μεταξύ μας αντιπαράθεση, να εστιάζουμε στις διαφορές που μας χωρίζουν, στις διαφορετικές ενδεχομένως εκτιμήσεις και αναλύσεις που έχουμε και να εστιάσουμε πάνω στους πραγματικούς στόχους που η Τουρκία τροχοδρομεί σε αυτήν την φάση του Κυπριακού προβλήματος.

Εάν δεν το πράξουμε πολύ φοβάμαι ότι άθελα μας θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους.

Θα πρέπει όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

#Κυπριακό #ΣυμμαχίαΠολιτών

4 views0 comments