Δηλώσεις Ερσίν Τατάρ και Ταγίπ Ερντογάν

Οι δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αποδεικνύουν ότι η Άγκυρα δεν έχει εγκαταλείψει τις προκλήσεις και την ρητορική που υιοθετεί στο Κυπριακό.


Για τη Συμμαχία Πολιτών, οι χθεσινές εξελίξεις αποτελούν τη συνέχιση της παράνομης και επεκτατικής πολιτικής που επιθυμεί η Τουρκία. Επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά τους στόχους που έχει θέσει η Άγκυρα, τη στρατηγική που ακολουθεί – και θα ακολουθήσει - στο Κυπριακό, ενώ, αποκαλύπτει και ευρύτερα τους στόχους που έχει θέσει για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


Με την απόφαση της για τα Βαρώσια, ουσιαστικά η Τουρκία επιχειρεί να κλείσει το κεφάλαιο του εδαφικού και έμπρακτα αποδεικνύει πως θα επιμένει για λύση δυο κρατών.


Με την στάση της Κυβέρνησης δίνεται η ευχέρεια στον Ταγίπ Ερτογάν να αποθρασύνεται και να ποδηγετεί τόσο τον διεθνή παράγοντα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.


Ξεκαθαρίζουμε ότι για εμάς, το θέμα της Αμμοχώστου δεν είναι υπόθεση των Αμμοχωστιανών μόνον και δεν πρέπει να αφεθεί ποτέ ως τέτοιο.


Επίσης αν ούτε και τώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πετύχει να εξασφαλίσει ουσιαστικές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση - κάτι που θα έπρεπε να επιτευχθεί εδώ και καιρό, για να αποτρέψει τα νέα τετελεσμένα - τότε θα ακολουθήσουν και νέες, πιο οδυνηρές εξελίξεις σε βάρος της Κύπρου.


Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανίκανη να ανατρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς, καθώς αδυνατεί να αξιοποιήσει δυναμικά τα εργαλεία που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.


Καλούμε την Κυβέρνηση, έστω και την υστάτη, να αναλάβει πρωτοβουλίες οι οποίες να εκθέσουν την Τουρκία και να την καταδείξουν ως το μοναδικό υπαίτιο για τη μη επίλυση του Κυπριακού. Για πολλοστή φορά επαναλαμβάνουμε ότι η Τουρκία χωρίς ουσιαστικό κόστος με πραγματικές συνέπειες, δεν πρόκειται να πατήσει ποτέ φρένο στις έκνομες σκοπιμότητες της.

40 views0 comments