Η Συμμαχία Πολιτών για δηλώσεις Οκτάι και Κυπριακό

Σκυτάλη από τον Ερντογάν πήρε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, συνεχίζοντας τη σκληρή και προκλητική γλώσσα σ’ ότι αφορά στις επιδιώξεις της Τουρκίας επί του Κυπριακού. Ο Οκτάι, μιλώντας από τον παράνομο «Μπαϊράκ», εξαπέλυσε νέες προκλήσεις και απειλές κατά Ε/κ και Ελλήνων ενώ ξεκαθάρισε ότι η απόφαση της Άγκυρας για παράνομο εποικισμό του Βαρωσιού είναι ειλημμένη. Επανέλαβε παράλληλα το τουρκικό αφήγημα περί «λύσης δύο κρατών» και προϊδέασε για την περαιτέρω εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία, που τελικό στόχο έχει την προσάρτηση.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα τουρκοκρατούμενα εδάφη μας - μία μόλις βδομάδα μετά την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ – ουσιαστικά έδωσε συνέχεια στις προκλητικές και εμπρηστικές δηλώσεις των Τούρκων, μιλώντας με την ίδια σκληρή γλώσσα όσο του Ερντογάν.


Οι Τούρκοι με την τακτική των εμπρηστικών δηλώσεων, προδικάζουν το αποτέλεσμα της άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης, που προτίθεται να συγκαλέσει ο ΓΓ ΟΗΕ. Ενώ είμαστε καθημερινά όλοι θιασώτες των τουρκικών απειλών, ο Αντόνιο Γκουτέρες εμμένει και επιμένει στη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης, στρώνοντας έτσι το χαλί στην Τουρκία για να «νομιμοποιηθεί» ν’ αλλάξει πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.


Είναι ξεκάθαρο ότι το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο οποίο θα καταλήξει η πενταμερής Διάσκεψη, θα έχει βαρύ τίμημα για τη δική μας πλευρά. Οι Τούρκοι θα εκμεταλλευτούν το αδιέξοδο τ’ οποίο θα προκύψει για να υλοποιήσουν βήμα προς βήμα τον τελικό στόχο της προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία. Αναμένουμε, ότι το πρώτο τουρκικό βήμα μετά την αποτυχία στην οποία θα οδηγηθεί η Διάσκεψη, θα είναι ο εποικισμός της Αμμοχώστου.


Δυστυχώς, όταν η άτυπη πενταμερής συγκληθεί από τον ΓΓ ΟΗΕ, η δική μας πλευρά δεν έχει άλλη επιλογή πέραν του να συμμετάσχει, καθώς οτιδήποτε άλλο πράξει θα βοηθήσει ακόμα παραπάνω στην υλοποίηση των τουρκικών στόχων. Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η δική μας πλευρά έχει εγκλωβιστεί σ’ ένα δεινό αδιέξοδο: Της συμμετοχής μας σε μία Διάσκεψη, κατά την οποία άπαντες γνωρίζουν ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν έχουν κοινούς στόχους και προθέσεις. Η αλλαγή του πλαισίου λύσης από την Άγκυρα, με την ανοχή του ΓΓ του ΟΗΕ, θ’ αποτελέσει δυστυχώς και την ταφόπλακα του Κυπριακού.