Κυπριακό πρόβλημαΚυπριακό

Οι συνομιλίες διεξάγονται όχι απλά υπό εκβιασμό αλλά υπό την απειλή πολέμου από μέρους της Τουρκίας. Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να καταγγείλει και να ζητήσει την ενεργό συμπαράσταση της ΕΕ. Η απειλή για casus belli στρέφεται κατά της ίδιας της Ε.Ε. Ελπίζουμε ο κ. Αναστασιάδης να μην ωραιοποιήσει και αυτή την κατάσταση με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά να παραμείνει παθητικός θεατής των τουρκικών σχεδιασμών. Κανένα αξιοπρεπές κράτος, κανένας αξιοπρεπής λαός δεν διαπραγματεύεται την τύχη του με υπό την απειλή πολέμου.

Ταυτόχρονα ο κ. Αναστασιάδης με τις χθεσινές του δηλώσεις επιβεβαιώνει αυτό που κατ΄ επανάληψη είχαμε επισημάνει και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη διαπραγμάτευση του Κυπριακού. Ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι οι συγκλήσεις και η πρόοδος που επιτυγχάνεται στηρίζεται σε ασαφείς όρους.

Είναι εκπληκτικό μετά από τόσους μήνες διαπραγματεύσεων και μετά από τόσες πανηγυρικές δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη ότι διασφαλίστηκαν οι 4 ελευθέριες για τους κύπριους πολίτες, να μας ανακοινώνει χθες ότι επιτέλους συμφώνησαν στην ερμηνεία του όρου «right of abode».

Δεν έχουμε αντιληφθεί όμως αν συμφωνήθηκε τελικά να είναι όλοι κύπριοι ελεύθεροι να εγκαθίστανται όπου θέλουν και αν το 20% αφορά στη στάθμιση της ψήφου ή το ποσοστό των πολιτών που θα έχουν δικαίωμα μόνιμης κατοικίας.

Προειδοποιούμε τον κ. Αναστασιάδη ότι η λύση με ασάφειες θα αποτελεί αιτία νέων προστριβών και συγκρούσεων ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Θα είναι η αιτία που η λύση θα καταρρεύσει την επόμενη ημέρα όταν στην εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν θα δίνονται διαφορετικές ερμηνείες από αυτούς που τα συμφώνησαν. Πρέπει ο κ. Αναστασιάδης να αντιληφθεί ότι δεν διαπραγματεύεται κάποια προσωπική οικογενειακή υπόθεση αλλά την τύχη της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού μας.

Κάθε τι που συμφωνείται θα πρέπει να είναι σαφές και να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο κα να μην επιτρέπει καμία παρερμηνεία ή άλλη εξήγηση.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Κυπριακό

1 view0 comments