Δηλώσεις Γιώργου Λιλλήκα για Κυπριακό μετά τη σύσκεψη αρχηγών (Video)


Η διάσκεψη αναπόφευκτα θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, με το πέρας της σημερινής σύσκεψης αρχηγών, σχολιάζοντας τις εξελίξεις επί του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών δήλωσε ότι υπάρχει πρόθεση από τον ΓΓ ΟΗΕ για σύγκληση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης - η οποία αρχικά ήταν πρόταση της Τουρκίας και ακολούθως υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ - με στόχο να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει κοινός στόχος στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού.


Είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, για τον οποίο γεννώνται πολλά ερωτηματικά γιατί συγκαλείται αυτή τη στιγμή η πενταμερής διάσκεψη, αφού ο ΓΓ ΟΗΕ γνωρίζει εκ των προτέρων τις τουρκικές θέσεις και κατά συνέπεια γνωρίζει από τώρα ότι δεν υπάρχει κοινός στόχος.


«Η διάσκεψη αναπόφευκτα θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και συνθήκες για να προκύψει θετικό αποτέλεσμα. Δεν αναμένουμε ότι η Άγκυρα θα εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις της. Αντίθετα, θα λειτουργήσει εκβιαστικά, απειλώντας με άνοιγμα του Βαρωσιού, για αλλαγή του στάτους κβο της περίκλειστης πόλης, αλλά και ταυτόχρονα για την πορεία της προς δυο κράτη η τη Συνομοσπονδία», συμπλήρωσε.


Ο Γ. Λιλλήκας προειδοποίησε ότι «ελλοχεύουν πάρα πολλοί κίνδυνοι σ’ αυτή την άτυπη διάσκεψη, το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για τη δική μας πλευρά και ούτε αναμένουμε να ασκηθεί όποιαδήποτε πίεση προς την τουρκική πλευρά. Αντίθετα, εάν θ’ ασκηθεί κάποια πίεση θα είναι προς τη δική μας πλευρά για να προβεί σε νέες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς».


Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, πρόσθεσε: «Δεν εισηγούμαστε να μην πάμε στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη, γιατί εδώ που έχουμε φτάσει αν αρνηθούμε να συμμετάσχουμε θα διευκολύνουμε την Τουρκία στους στόχους της. Είχαμε εισηγηθεί στο παρελθόν να πραγματοποιηθεί η διερεύνηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο και μόνο εάν διαφαινόταν ότι υπάρχει κοινός στόχος και και κοινό έδαφος να συγκληθεί η άτυπη διάσκεψη. Δυστυχώς δεν είχαμε εισακουστεί, δεν ακολουθήθηκε αυτή η πορεία μ’ αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε μπροστά από μονόδρομο. Εκτιμώ και πολύ φοβάμαι ότι θα βγούμε ζημιωμένοι από την άτυπη διάσκεψη και ενδεχόμενα η Τουρκία να «νομιμοποιηθεί» να θέσει τις θέσεις της ενώπιον του ΓΓ ΟΗΕ - και με την ανοχή του – για δύο κράτη και Συνομοσπονδία».