• Γραφείο Τύπου

Δίκαιη η διαμαρτυρία ξενοδοχοϋπαλλήλων - Η Συμμαχία Πολιτών προειδοποίησε έγκαιρα


Δήλωση Αντιπροέδρου Συμμαχίας Πολιτών Αχιλλέα Μαλαχουρίδη


Από τον Φεβρουάριο του 2020 η Συμμαχία Πολιτών ανέλαβε πρωτοβουλία και ενέγραψε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας το θέμα των προβλημάτων και των επιπτώσεων που δημιουργούνται στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) απ’ την εποχιακή απασχόληση και ιδιαίτερα απ’ την τουριστική βιομηχανία, στη λίστα με τα αυτεπάγγελτα θέματα.


Επιπλέον, μ’ επιστολή ημερομηνίας 16 Ιουνίου 20, ως Συμμαχία Πολιτών ζητήσαμε την επίσπευση της ως άνω συζήτησης, διευκρινίζοντας ότι το θέμα διαχωρίζεται σε δύο πτυχές.

1. Γενικά ο Θεσμός της εποχιακής απασχόλησης και οι επιπτώσεις που έχει στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.


2. Η θυματοποιήση των εργαζομένων που απασχολούνται ως εποχιακοί και οι επιπτώσεις που θα έχουν απ’ το θεσμό αυτό για τα επόμενα 2-3 χρόνια έστω και αν ανακάμψει η τουριστική βιομηχανία.


Οι σημερινές διαμαρτυρίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων επιβεβαιώνουν την έγκαιρη αντίδραση της Συμμαχίας Πολιτών.


Προτρέπουμε όπως πραγματοποιηθεί άμεσα αυτή η συζήτηση στη Βουλή με στόχο ν’ ανοίξει επιτέλους ο διάλογος προκυμμένου να ρυθμιστεί η εποχιακή απασχόληση.


Δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές μιας κατάστασης η οποία δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά ούτε και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις εκμεταλλεύονται την εποχιακή απασχόληση. Η λύση είναι η ουσιαστική νομοθετική ρύθμιση η οποία πρέπει ν’ αποτρέπει τη σημερινή εκμετάλλευση που υφίσταται το ΤΚΑ απ’ τους εργοδότες και ταυτόχρονα θυματοποιεί τους εργαζόμενους και τους παρουσιάζει ως επαίτες.

66 views0 comments