• Γραφείο Τύπου

"Δικαίως διαμαρτύρονται οι υπάλληλοι του αεροδρομίου Λάρνακας"


Γραπτή δήλωση του Αντιπροέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, Αχιλλέα Μαλαχουρίδη


Με αφορμή δημοσιεύματα που συνεχίζουν να προβάλλουν ότι υπάρχουν προθέσεις από εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που σκέφτονται τη μη καταβολή ή την μειωμένη καταβολή του 13ου μισθού, επικαλούμενοι την κρίση που επέφερε η πανδημία Covid – 19, ως Συμμαχία Πολιτών υπενθυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι:


Ο 13ος μισθός είναι κεκτημένο των εργαζομένων.


Λανθασμένα επιχειρείται να τεθεί ως ζήτημα διαλόγου και διαπραγμάτευσης, όπως συνέβη σήμερα στο αεροδρόμιο, όπου οι εργαζόμενοι δικαίως διαμαρτύρονται για την άρνηση καταβολής ολόκληρου του 13ου μισθού τους.


Είναι ανεπίτρεπτο εργοδότες να επιχειρούν να αποκομίσουν οφέλη, με δικαιολογία την πανδημία, ή να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν προς όφελος ή ως επιχείρημα προς διαπραγμάτευση μειωμένου 13ου μισθού, την περίοδο όπου το κράτος πλήρωσε εργαζομένους ως μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων για την πανδημία.


Αρμόδιοι εμπλεκόμενοι με τα θέματα των δικαιωμάτων των εργαζομένων οφείλουν άμεσα να εγκύψουν στο ζήτημα, πρώτα απ’ όλα ανθρωπιστικά. Ας τεθεί το επιχειρηματικό όφελος και το πρόσκαιρο κέρδος στην άκρη σε τέτοιες δύσκολες στιγμές.


Τέλος, είναι καιρός οι εποπτικοί μηχανισμοί του κράτους να τεθούν αυτεπάγγελτα πλέον, σε λειτουργία και να σωφρονίσουν όσους επιχειρούν την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Αλλά να το πράξουν σήμερα, όχι να μείνουν οικογένειες χωρίς 13ο μισθό.