Διαφθορά στο ποδόσφαιρο

Το πρώτο επιβεβλημένο μέτρο πρέπει να είναι η αναστολή του πρωταθλήματος Β’ κατηγορίας και η συμμετοχή ομάδων αυτής στο Κύπελλο Κύπρου, μέχρις ότου τεθούν σε λειτουργία πραγματικά μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς

Με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ψεσινή βράβευση αρίστων αθλητών της ΕΑΚ, αναφορικά με τη διαφθορά στο χώρο του ποδοσφαίρου, ως Συμμαχία Πολιτών ζητούμε από τον Πρόεδρο να προχωρήσει σε απτά μέτρα, πέραν της λεκτικής καταδίκης. Η άμεση ψήφιση του Νομοσχεδίου για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις είναι μεν ωφέλιμο μέτρο, αλλά καθόλου ικανοποιητικό από μόνο του.


Πέραν του θέματος απόδοσης δικαιοσύνης για τα όσα προηγήθηκαν, θα πρέπει η Πολιτεία να παρέμβει για να εφαρμόσει στην κυριολεξία το κοινότυπο περί «μηδενικής ανοχής». Εφόσον υπάρχει κατ’ εξακολούθηση το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων, έχει την κάθε εύλογη αιτία να παρέμβει στο αυτοδιοίκητο του κυπριακού ποδοσφαίρου και να συμβάλει ενεργά στην αναδιάρθρωση της λειτουργίας των πρωταθλημάτων ποδόσφαιρού, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τα Υφυπουργεία Αθλητισμού, προηγμένων αθλητικά χωρών, έχουν ήδη πράξει στην Ελλάδα, την Ιταλία κτλ.  Η αυγινή βομβιστική επίθεση κατά διαιτητή, την οποία καταδικάζουμε απερίφραστα, είναι άλλο ένα ξεκάθαρο καμπανάκι κινδύνου, για το που οδηγούνται τα πράγματα.


Ξεκινώντας με διυπουργική επιτροπή στα θέματα αθλητισμού και δικαιοσύνης, η Πολιτεία και όλοι οι φορείς του αθλητικού και πολιτικού σκηνικού οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων μακριά από τη διαφθορά και την ανηθικότητα. Να διασφαλίσουμε τη χρηστή διοίκηση στο χώρο του αθλητισμού, καθώς και την εφαρμογή της 5ης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καταπολέμηση του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος, κάτι που φυσιολογικά αγγίζει και τον ήδη πολύ ευάλωτο χώρο του αθλητισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο. Δηλώνουμε έτοιμοι να συμμετέχουμε με παραγωγικό τρόπο προσφέροντας απόψεις, εισηγήσεις και τεχνογνωσία, αφού το θέμα αφορά όλους μας και θα πρέπει η προσπάθεια να είναι κοινή και ακομμάτιστη.


Ακομμάτιστος, δε, θα πρέπει να αφεθεί επιτέλους και ο κυπριακός αθλητισμός και ειδικά το ποδόσφαιρο, αφού η έντονη πολιτική και κομματική χροιά που υποβόσκει, οι έμμεσες σχέσεις και η διαπλοκή προκαλούν προκατάληψη, δημιουργούν προβλήματα και εμποδίζουν την αναγκαία πρόοδο του αθλητισμού.


Δυστυχώς, σημειώνουμε ότι ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο αντικατοπτρίζουν την ευρύτερη κατάπτωση θεσμών και αξιών στην κυπριακή κοινωνία και τη λειτουργία της χώρας και καλούμε τον Πρόεδρο να προσεγγίσει με την ίδια θέρμη τα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής που μαστίζουν τη χώρα μας σε άλλους χώρους.


Τελειώνοντας, λαμβάνοντας υπόψη τους κόκκινους φακέλους που έχουν ληφθεί, θεωρούμε το πρώτο επιβεβλημένο μέτρο θα πρέπει να είναι η αναστολή του πρωταθλήματος Β’ κατηγορίας και η συμμετοχή ομάδων αυτής στο Κύπελλο Κύπρου, μέχρις ότου τεθούν σε λειτουργία πραγματικά μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς.


Ανδρέας Θεμιστοκλέους

Αντιπρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών10 views0 comments