• Γραφείο Τύπου

Διαφθορά στο Κυπριακό Ποδόσφαιρο

Μας ικανοποιεί και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει εγκύψει επί των θεμάτων που αφορούν τα όσα τεκταίνονται στο ποδόσφαιρο σε σχέση με τη διαφθορά και τη χειραγώγηση αγώνων, αν και προκαλεί εντύπωση η δήλωσή του ότι επιτέλους οι εμπλεκόμενοι βρέθηκαν και γνωρίστηκαν, μετά από σχεδόν 90 φακέλους που στάλθηκαν και μια πορεία 10 χρόνων όπου το κυπριακό ποδόσφαιρο ταλανίζεται και μαστίζεται από διαφθορά.


Η ευθύνη βαραίνει τόσο την Κυβέρνηση Αναστασιάδη και τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ιωνά Νικολάου, όσο και την ίδια την ΚΟΠ, που για χρόνια κωλυσιεργούσαν, αδυνατούσαν να δώσουν λύσεις και με την εν γένει στάση τους, να σπρώχνουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, έδειχναν πρακτικά την έλλειψη βούλησης για διόρθωση της κατάστασης.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων στον χώρο του ποδοσφαίρου θα επιτευχθεί μόνο όταν τεθούν τα δεδομένα στην σωστή τους διάσταση. Το σημαντικότερο είναι να αποδίδεται δικαιοσύνη, κάτι όμως που ρεαλιστικά είναι δύσκολο και το αναγνωρίζει και η ίδια η UEFA, η οποία τώρα προσπαθεί να επιτύχει την σύσταση ειδικού αστυνομικού μηχανισμού, στα πρότυπα της Europol, προς επίτευξη του στόχου της εξιχνίασης υποθέσεων χειραγώγησης αγώνων. Μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, όχι όμως από μόνη της ικανοποιητικά επαρκής, είναι και η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και η παρακολούθηση τηλεφωνικών και επικοινωνιακών δεδομένων.


Για αυτό ακριβώς το λόγο, πέραν των προσπαθειών απόδοσης δικαιοσύνης, τις οποίες δεν μπορούμε εύκολα να ελέγξουμε, επιβάλλεται η αναδιάρθρωση του Αθλητικού Νόμου στη χώρα μας, που χρονολογείται από το 1969. Χρήζει αναβάθμισης σε επίπεδο προνοιών που αφορούν τη λειτουργία, τον έλεγχο, τη δικαιοδοσία και τη διακυβέρνηση, σε διοικητικό, οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο με σκοπό να λειτουργήσει αφενός θετικά προς την αναβάθμιση του αθλητισμού μας και αφετέρου αποτρεπτικά σε σχέση με τη διαφθορά. Ταυτόχρονα χρειάζεται να δούμε και τα θέματα της αθλητικής δικαιοσύνης, μέσα από την οποία μπορούν να δοθούν παραδειγματικές ποινές, οι οποίες να προκαλούν σοβαρό κόστος, να επιδεικνύουν πραγματικά τη μηδενική ανοχή, να είναι αποτρεπτικές και να ικανοποιούν και το περί δικαίου αίσθημα, αφού η ποινική δικαιοσύνη μέχρι στιγμής αδυνατεί να το πράξει.


Τέλος, ως Συμμαχία Πολιτών, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και στο γεγονός ότι χρειάζεται να επενδύσουμε ως Κράτος στην αλλαγή της αθλητικής κουλτούρας που επικρατεί στην Κύπρο και η οποία θα μεταλαμπαδευτεί στη νέα γενιά αθλητών, παραγόντων, προπονητών, διαιτητών κ.ο.κ. Μια νέα, πιο διάφανη, πιο έντιμη και ηθική αθλητική (και πολιτική) κουλτούρα θα είναι η απάντηση σε πολλά από τα προβλήματα της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα.


Τελειώνοντας, θεωρούμε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να έχει ρόλο και λόγο στην όλη προσπάθεια αυτή, εφόσον υπάρχει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων κατ’ εξακολούθηση και εφόσον η Πολιτεία επενδύει χρήματα στον αθλητισμό και ειδικά στο ποδόσφαιρο (χρηματοδότηση νέων γηπέδων, υποδομών για κάρτα φιλάθλου, αστυνόμευση αγώνων, εκπτώσεις σε οικονομικές υποχρεώσεις ομάδων προς το κράτος κ.ο.κ).


17 views0 comments