Ο Γ. Λιλλήκας δίνει απαντήσεις στην εκδήλωση "ΔΙΑΦΘΟΡΑ: ώρα μηδέν!"

Στην εκδήλωση «Διαφθορά. Ώρα μηδέν» του Cyprus Integrity Forum θα συμμετάσχει  σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Δυστυχώς η διαφθορά έχει καταστεί γάγγραινα και οι  πολίτες δικαιολογημένα νιώθουν απογοητευμένοι και θυμωμένοι για τα σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς του παλαιοκομματικού συστήματος.


Είναι σε όλους γνωστό από τις αποφάσεις των δικαστηρίων και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας πως όλα τα κόμματα και οι εκπρόσωποι του παλαιοκομματικού κατεστημένου έχουν ίσες ευθύνες και ίση συμμετοχή σε αυτό το σύστημα της διαφθοράς.


Είναι μαζί που τα κόμματα του παλαιοκομματικού συστήματος έστησαν το σύστημα των πελατειακών σχέσεων, της κομματοκρατίας, ελέγχοντας θεσμούς και αρχές του κράτους για να έχουν πρόσβαση σε εκείνες τις αποφάσεις που τους επέτρεπαν να παίρνουν μίζες ή να παίρνουν εισφορές και στην συνέχεια εις αντάλλαγμα να εξυπηρετούν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.


Προς την κατεύθυνση της πάταξης της διαπλοκής και της διαφθοράς η Συμμαχία Πολιτών προτείνει σειρά μέτρων.


  1. Δημιουργία Συμβουλίου Πάταξης και Διαπλοκής Διαφθοράς: Ένα συμβούλιο που θα απαρτίζεται από πρώην δικαστές και εισαγγελείς. Ένα ανεξάρτητο σώμα με ευθύνη διαμόρφωσης πολιτικής προς το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά ταυτόχρονα και εποπτεία έτσι ώστε με τις ετήσιες εκθέσεις του να διαπιστώνουμε υλοποίηση ή μη αποφάσεων.

  2. Ενίσχυση Μηχανισμού Εσωτερικού Ελέγχου: Σε όλα τα Υπουργεία, Ημικρατικούς Οργανισμούς, αρχές και θεσμούς του κράτους με επαγγελματίες που θα τυγχάνουν συνεχούς εκπαίδευσης. Είναι η μόνη διαδικασία που μπορεί να επιτρέπει στο κράτος να κλείνει τρύπες, να διαπιστώνει έγκαιρα αδυναμίες στα διάφορα συστήματα και να τα επιλύει μη επιτρέποντας στους διαφόρους επιτήδειους να εκμεταλλεύονται διαδικασίες ή αδυναμίες, για προσωπικό ή κομματικό- οικονομικό όφελος.

  3. Αρχή της προσωπικής αστικής ευθύνης: Nα εισαχθεί επιτέλους και στην χώρα μας η αρχή αυτή για όσους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή έχουν την ευθύνη εκτελεστικών αποφάσεων. Είναι αδιανόητο σήμερα να διαπιστώνονται «λάθη» ή αποφάσεις που κόστισαν στο δημόσιο αρκετά εκατομμύρια ευρώ και η μόνη κατηγορία να είναι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης γενικά και αόριστα ή η ανάληψη πειθαρχικής ευθύνης. Ο μόνος τρόπος για να καταδικαστεί σήμερα κάποιος ο οποίος με τις λανθασμένες αποφάσεις του ή εάν θέλετε για την εγκληματική αμέλεια που επέδειξε στην λήψη αποφάσεων είναι να μπορέσει η πολιτεία να διαπιστώσει και να εξασφαλίσει αποδείξεις ότι χρηματίστηκε  ο ίδιος για να καταδικαστεί. Η αρχή της προσωπικής αστικής ευθύνης ουσιαστικά θα καθιστά υπεύθυνους να πληρώνουν αυτούς τους οποίους δημιούργησαν τα προβλήματα με τις αποφάσεις τους και όχι να πληρώνει ο Κύπριος πολίτης.

  4. Διαδικασία Ελέγχου των Εκθέσεων του Πόθεν Έσχες πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων: Ο έλεγχος θα γίνετε από Ανεξάρτητο Σώμα Ελεγκτών το οποίο θα είναι εξουσιοδοτημένο από το Νόμο να μπορεί να προβαίνει σε συνεντεύξεις και να ζητά διευκρινιστικές πληροφορίες από τους ελεγχόμενους πολιτειακούς αξιωματούχους. Εάν δεν μείνει ικανοποιημένο από τις συμπληρωματικές πληροφορίες τότε το Σώμα να έχει το δικαίωμα να αποστέλλει το συγκεκριμένο φάκελο στην Γενική Εισαγγελία για τα περαιτέρω.


Ως Συμμαχία Πολιτών απευθύνουμε πρόσκληση προς τους πολίτες αλλά και τα μέλη και τους φίλους της Συμμαχίας Πολιτών όπως συμμετέχουν στην ανοικτή αυτή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται σήμερα, στις 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Πασχάλη Πασχαλίδη» στο Κτήριο της Διοίκησης Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία.

26 views0 comments