• Γραφείο Τύπου

Διαδικασίες στείρωσης - Νομοθετική ρύθμιση

Η όλη διαδικασία πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά
Συνεχίστηκε χθες στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής η συζήτηση για τη διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις επιλογής στείρωσης στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια.


Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρθηκε και στην Επιτροπή, η πρακτική που ακολουθείται είναι όπως πριν την επέμβαση, να χρειάζεται η ενυπόγραφη συγκατάθεση ή η ενημέρωση του συζύγου/συντρόφου. Ως Συμμαχία Γυναικών θεωρούμε απαράδεκτη την πρακτική να χρειάζεται η υπογραφή του συζύγου για να επιτραπεί στη γυναίκα η επέμβαση της στείρωσης. Αυτό, αυτόματα, ακρωτηριάζει το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει για το σώμα της. Αντιλαμβανόμαστε, όμως, την ανάγκη να ενημερώνεται ο σύζυγος ή η σύζυγος για την απόφαση της γυναίκας ή του άνδρα να προχωρήσει σε στείρωση.


Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι μετά την πρώτη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή, το Υπουργείο Υγείας ευαισθητοποιήθηκε και ετοιμάζει πρωτόκολλο για τις γυναικολογικές κλινικές με το οποίο θα ξεκαθαρίζεται ότι δεν χρειάζεται η ενυπόγραφη συγκατάθεση του συντρόφου για να μπορέσει μια γυναίκα να προχωρήσει σε στείρωση.


Όμως επειδή τα πρωτόκολλα δεν είναι δεσμευτικά και δεν αφορούν στον ιδιωτικό τομέα, ως Συμμαχία Γυναικών θεωρούμε απολύτως αναγκαία τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος.


Ρένα Γιαβάση

Πρόεδρος Συμμαχίας Γυναικών

8 views0 comments