Δεν μπήκαμε σε λογική πάρε- δώσε με την Κυβέρνηση, διεκδικούμε για τις ευάλωτες ομάδες

Η Συμμαχία Πολιτών τονίζει ότι μέσα από το διάλογο στον οποίο έχει εισέλθει με φόντο τον κρατικό προϋπολογισμό, επιχειρεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη για την ίδια την κοινωνία που θα οδηγήσουν την Κύπρο ένα βήμα μπροστά.

Όπως και στις επαφές που είχε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, με την Υπουργό Εργασίας, 10 μέρες πριν τεθεί προς ψήφιση ο προϋπολογισμός, όπως και στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόνισε ότι το Κίνημά μας έχει κάποιες βασικές προτάσεις και εάν ικανοποιηθούν δύο από αυτές είμαστε έτοιμοι ν’ αναθεωρήσουμε.


Ασφαλώς, κυρίαρχοι στόχοι για τη Συμμαχία Πολιτών είναι η θέσπιση και θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού και κατώτατης σύνταξης. Επιθυμούμε και διεκδικούμε να ικανοποιηθούν τα δύο αυτά αιτήματα του Κινήματός μας με δεσμευτικό τρόπο και όχι να αφήνονται στην καλή θέληση της εκάστοτε Κυβέρνησης για παραχώρησή τους. Θέλουμε να θεσμοθετηθούν ούτως ώστε να γίνουν επίσημες πολιτικές του κράτους.


Δεν επιχειρούμε να εκβιάσουμε την Κυβέρνηση για ν’ αλλάξει την φιλοσοφία της. Αντιθέτως, μέσα από το διάλογο θέλουμε να διαμορφώσουμε τέτοιες πολιτικές οι οποίες θα οδηγήσουν την Κύπρο ένα βήμα μπροστά και σε καλύτερες μέρες. Δεν μπαίνουμε στη λογική του πάρε – δώσε με την Κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως επιδιώκουμε την βελτιστοποίηση του προϋπολογισμού προς όφελος των ευάλωτων ομάδων.


Η αύξηση των χαμηλών συντάξεων στο όριο της φτώχειας αποτελούσε πρότασή μας από το 2017. Μάλιστα, το 2018 κατατέθηκε επίσημα στην Κυβέρνηση και υπήρξε δέσμευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όπως προωθηθεί η πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών προς υλοποίηση.


Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε ζήτημα υπερψήφισης ή καταψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, η Συμμαχία Πολιτών δήλωσε ετοιμότητα για θετική ψήφο σε περίπτωση που η Κυβέρνηση εμφανιζόταν θετική στις δύο βασικές μας προτάσεις, της θέσπισης και θεσμοθέτησης δηλαδή κατώτατου μισθού και κατώτατης σύνταξης. Επαναλαμβάνουμε λοιπόν ότι εάν ικανοποιηθούν οι εν λόγω προτάσεις, που θα δώσουν ανάσες σε χιλιάδες συμπολίτες μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, θα αναθεωρήσουμε τη στάση μας απέναντι στον κρατικό προϋπολογισμό.


Το κράτος μας ήδη διανύει πολύ δύσκολες μέρες, ως απότοκο της οικονομικής ύφεσης που επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού. Παράλληλα και το Κυπριακό οδηγείται σε αχαρτογράφητα νερά με την Τουρκία πλέον να προτάσσει ξεκάθαρα το στόχο της για λύση δύο κρατών. Το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή το κράτος, είναι μία νέα κρίση που θα πηγάζει μέσα από τον ετσιθελισμό και τα μικροκομματικά συμφέροντα συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων.