• Γραφείο Τύπου

Δείκτης διαφθοράς - Σε χειρότερη θέση η Κύπρος

Σε χειρότερη θέση από την περσινή εμφανίζεται η Κύπρος στα θέματα διαφθοράς σύμφωνα με την Έκθεση του οργανισμού Διεθνούς Διαφάνειας. Τα διαβατήρια, οι χρυσές βίζες και οι μίζες μας έσπρωξαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τρείς θέσεις πιο κάτω. Με αυτά τα δεδομένα αποδεικνύεται περίτρανα ότι δυστυχώς η διαφθορά έχει καταστεί γάγγραινα στην Κύπρο και οι πολίτες δικαιολογημένα νιώθουν απογοητευμένοι και θυμωμένοι για τα σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς του παλαιοκομματικού συστήματος.


Είναι σε όλους γνωστό από τις αποφάσεις των δικαστηρίων και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας πως όλα τα κόμματα και οι εκπρόσωποι του παλαιοκομματικού κατεστημένου έχουν ίσες ευθύνες και ίση συμμετοχή σε αυτό το σύστημα της διαφθοράς, με την Έκθεση του οργανισμού Διεθνούς Διαφάνειας να επιβεβαιώνει απλώς τα δεδομένα.


Ως Συμμαχία Πολιτών έχουμε θέσει πολλές φορές στον δημόσιο διάλογο εφαρμόσιμες προτάσεις προς πάταξη της διαφθοράς. Υπενθυμίζουμε ότι προτείνουμε τη δημιουργία Συμβουλίου Πάταξης και Διαπλοκής Διαφθοράς, την ενίσχυση του Μηχανισμού Εσωτερικού Ελέγχου, την πρόταση μας για την αρχή της προσωπικής αστικής ευθύνης, την δημιουργία διαδικασίας Ελέγχου των Εκθέσεων του Πόθεν Έσχες πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων.


Αν η Κυβέρνηση πραγματικά ενδιαφέρεται να βελτιώσει την επικρατούσα άσχημη κατάσταση της Κύπρου σε θέματα διαπλοκής και διαφθοράς, οι λύσεις υπάρχουν. Εκείνο που ελλείπει είναι η θέληση.

20 views0 comments