• Γραφείο Τύπου

Δεύτερη φάση τουρκικής εισβολής

46 χρόνια κλείνουν σήμερα από τη δεύτερη φάση της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.

Από τότε βιώνουμε στην Κύπρο την κατοχή, την προσφυγοποίηση του Κυπριακού Ελληνισμού, τον μαζικό εποικισμό και τον εκτουρκισμό των κατεχόμενων περιοχών μας.


46 χρόνια μετά διατρανώνουμε ότι δεν συμβιβαζόμαστε ούτε με την κατοχή, ούτε με τη διχοτόμηση. Έχουμε υποχρέωση έναντι της ιστορίας και του πολιτισμού μας να αγωνιστούμε για λύση που θα ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και κατοχής και να αποκαθιστά το δίκαιο. Λύση που θα ανταποκρίνεται στα δεδομένα του 21ου αιώνα και όχι του ΄74. Να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στις προσδοκίες των νέων ανθρώπων, για να είναι λειτουργική και βιώσιμη.


Για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνουμε το αυτονόητο: πως όσο επιμένουμε στις συνταγές του παρελθόντος που αποδείχθηκαν άκαρπες και αναποτελεσματικές θα καταλήγουμε πάντα στα ίδια αποτελέσματα που εξυπηρετούν μόνο τους τουρκικούς στόχους. Στόχοι που η Τουρκία θα αξιώσει ακόμα και με παρεμβάσεις στα χωρικά μας ύδατα, αψηφώντας κάθε διεθνές δίκαιο.


Για αυτό πρέπει με διεκδικητική πολιτική να δημιουργήσουμε πραγματικό οικονομικό και πολιτικό κόστος στην Τουρκία για να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της. Μόνο έτσι η Τουρκία θα προβληματιστεί κατά πόσο την συμφέρει να συνεχίσει την αδιάλλακτη πολιτική της ή θα διαπραγματευτεί με πνεύμα συμβιβασμού και συναίνεσης.

61 views0 comments