• Γραφείο Τύπου

Αξιολόγηση Εθνικής Στρατηγικής - Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση - Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων

Ζητούμε υποχρεωτική και συστηματική διδασκαλία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

Δήλωση Προέδρου Συμμαχίας Γυναικών και Υποψήφιας Βουλεύτριας Λευκωσίας, Ρένας Γιαβάση


Το Υπουργείο Παιδείας να αντιληφθεί ότι πρόκειται ίσως για το σημαντικότερο μάθημα, ακριβώς γιατί μπορεί να αποτρέψει δυσάρεστα γεγονότα που σημαδεύουν αρνητικά και καταλυτικά τις ζωές των παιδιών

Μειωμένη αντίληψη της σοβαρότητας και έλλειψη πολιτικής βούλησης φαίνεται να διακατέχει το Υπουργείο Παιδείας όσον αφορά στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Εδώ και χρόνια, πηγαινοέρχονται στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής και μοιράζουν υποσχέσεις και ωραιοποιημένες εικόνες όσον αφορά στη συχνότητα και στον τρόπο που «διδάσκεται» η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.


Η θλιβερή αλήθεια είναι, ότι το μάθημα αυτό διδάσκεται σπασμωδικά και ουσιαστικά άνευ αποτελέσματος.


Η θλιβερή αλήθεια είναι, ότι το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει αντιληφθεί τη σημασία αυτού του μαθήματος, το οποίο είναι ίσως το σημαντικότερο από όλα όσα διδάσκονται, ακριβώς γιατί μπορεί να αποτρέψει δυσάρεστα γεγονότα που σημαδεύουν αρνητικά και καταλυτικά τις ζωές των παιδιών. Αναγνώριση και αντίδραση σε μορφές σεξουαλικής κακοποίησης, αποφυγή ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων, αποφυγή διαφόρων μολυσματικών ασθενειών, αποδοχή της σεξουαλικότητας, αλληλοσεβασμό στους συνανθρώπους, υγιείς σχέσεις, είναι μόνο κάποια από τα οφέλη που θα έχουν οι μαθητές από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η οποία πρέπει να διδάσκεται συστηματικά και από εκπαιδευμένους εκπαιδευτικούς σε όλες τις σχολικές βαθμίδες .


Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να αντιληφθεί ότι αν έστω και ένα παιδί εκπαιδευτεί και αποφύγει τη σεξουαλική κακοποίηση, τότε του έχει σώσει τη ζωή. Υπάρχει κάτι σπουδαιότερο από αυτό; Για αυτό δεν σηκώνει άλλη αναβολή, ούτε και άλλη ανώφελη φλυαρία, η ορθή, η υποχρεωτική και συστηματική ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης.


Όσον αφορά στην Εθνική Στρατηγική, είναι γεγονός ότι έχουν υλοποιηθεί αρκετά από όσα ορθά καταγράφονται και συγχαίρουμε όλους τους φορείς που προσπαθούν για αυτό το τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα. Είναι όμως γεγονός, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες σχεδόν της Εθνικές στρατηγικές, ότι πολλά από αυτά που καταγράφονται μένουν απλά γραμμένα και επανέρχονται στο επόμενο σχέδιο δράσης.