Αξιολογήσεις δημοσίων υπαλλήλων

Συζητήθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που αφορά στην μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και κατά τη διάρκειά της τέθηκε το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.


Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, έθεσε επί τάπητος δύο συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες κατά την άποψή μας λύνουν το διαχρονικό φαινόμενο «όλοι εξαίρετοι».


Οι προτάσεις αυτές αφορούν στην διαδικασία αξιολόγησης, η οποία προτείνεται να γίνεται από το 1 έως το 100 αντί 1-10. Με αυτό τον τρόπο οι αξιολογητές δεν θα είναι σε θέση να δικαιολογήσουν την ισοπέδωση στην βαθμολογία, φαινόμενο που σήμερα παρατηρείται.


Η δεύτερη εισήγηση αναφέρεται στην προσωπική αστική ευθύνη που χρειάζεται να φέρουν οι αξιολογητές και τα μέλη της ΕΔΥ για την κάθε τους αξιολόγηση. Αυτό διασφαλίζει, στην περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώσει την όποια πρόσληψη ή προαγωγή και κληθεί το κράτος να πληρώσει αποζημιώσεις, να έχουν ευθύνη και αυτοί που αποφάσισαν να προσλάβουν ή να προάγουν. Μεταρρύθμιση χωρίς ανάληψη ευθυνών δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρακτική βελτίωσης της σημερινής υπάρχουσας κατάστασης.

15 views0 comments