Άθλια κατάσταση προσφυγικής οικίας διαπίστωσαν στελέχη της Συμμαχίας μετά από πρόσκλησηΕπιτόπια επίσκεψη σε προσφυγικό οικισμό στα Λατσιά, του Αντιπροέδρου της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιου βουλευτή στη Λευκωσία με το συνδυασμό «ΕΔΕΚ - Κοινωνική Συμμαχία», Αχιλλέα Μαλαχουρίδη.

Σε ετοιμόρροπη κατάσταση βρίσκεται ακόμα μία προσφυγική οικία, όπως διαπίστωσαν στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών, μετά από σχετική πρόσκληση που δέχθηκαν από τους ενοίκους του συγκεκριμένου σπιτιού.

Ο Αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Αχιλλέας Μαλαχουρίδης, ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα των ενοίκων της οικίας που βρίσκεται στον συνοικισμό Αγίου Ελευθερίου στα Λατσιά. Χθες βράδυ πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη όπου επιβεβαιώθηκαν όσα καταγγέλλονται. Η οικία βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, με την υγρασία να έχει καταλάβει όλα τα τοιχώματα του σπιτιού, με σαφείς κινδύνους πρόκλησης ηλεκτροπληξίας μέχρι και κατάρρευσής του.


Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για ακόμα μία περίπτωση όπου οι πρόσφυγες αφήνονται στο έλεος του Θεού. Οι αρμόδιοι φορείς επιδεικνύουν προκλητική αδιαφορία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και είναι για να διερωτάται κανείς πώς έχουν το θράσος να κοιτούν τους εν λόγω πολίτες στα μάτια.


Έχουμε μετατρέψει τους πρόσφυγες σε πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Αυτοί που ξεσπιτώθηκαν με τη βία από τα σπίτια τους το 1974, τώρα ζουν με τον κίνδυνο να τους καταπλακώσουν οι ίδιες τους οι οικίες. Η μόνη λέξη που βρίσκουμε για να αποδώσουμε την πραγματική κατάσταση είναι: ΝΤΡΟΠΗ.


Δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες αυτής της τραγικής και ντροπιαστικής κατάστασης. Είναι πάμπολλες οι περιπτώσεις προσφύγων που καταγγέλλουν την άθλια κατάσταση των οικιών που διαμένουν, χωρίς να βρίσκουν ποτέ ανταπόκριση. Στις πλείστες μάλιστα των περιπτώσεων, οι ένοικοι είναι ηλικιωμένοι που αδυνατούν οικονομικά να προβούν οι ίδιοι σε επιδιορθώσεις του σπιτιού και η μόνη επιλογή που έχουν είναι να εκλιπαρούν τους αρμοδίους για να τους βοηθήσουν. Το επιχείρημα για «έλλειψη προσωπικού» δεν είναι τίποτε άλλο από φτηνή δικαιολογία και μανδύα της αδιαφορίας που επιδεικνύει το κράτος απέναντι στα σοβαρά προβλήματα των προσφύγων.


Ο Αχιλλέας Μαλαχουρίδης αφού επιβεβαίωσε τις καταγγελίες των ενοίκων, προχώρησε άμεσα σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, όπως η Πολεοδομική Αρχή, η Επιτροπή Προσφύγων κ.α, για να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες επιδιόρθωσης της οικίας. Καταλήγοντας, απευθύνουμε ένα τελευταίο ερώτημα προς τους αρμοδίους: Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να κινητοποιηθείτε; Πρέπει να γίνει πραγματικότητα ο ορατός κίνδυνος καταπλάκωσης των προσφύγων από τους τοίχους που τους στεγάζουν;


ΕΛΕΟΣ κύριοι!