Απογοήτευση απ' το διάγγελμα του Προέδρου – Ανεπαρκή τα νέα μέτρα

Updated: Mar 14, 2020

Τα μέτρα περιορισμού εισόδου δε δίνουν έμφαση στην ΕΕ, η οποία είναι πλέον και επίσημα το επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Συμμαχία Πολιτών εκτιμά ότι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο ΠτΔ με διάγγελμα του στο λαό ως ασπίδα στην «απειλή» του κορωνοϊού, είναι ανεπαρκή και θα καταστούν αναποτελεσματικά. Αναμέναμε σαφώς πιο στοχευμένα και πολύ πιο αυστηρά μέτρα. Εντούτοις, φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπερίσχυσαν τα μεγάλα συμφέροντα παρά το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μόλις χθες ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη πλέον αποτελεί κι επίσημα το επίκεντρο της πανδημίας. Από τη νέα δέσμη μέτρων της Κυβέρνησης λάμπουν διά της απουσίας τους, τα στοχευμένα και αυστηρά μέτρα κατά της βασικότερης «εστίας μόλυνσης» του ιού, δηλαδή της Ευρώπης.


Επιπρόσθετα, δεν περιλαμβάνεται κανένα μέτρο που ν΄ αφορά στους χιλιάδες φοιτητές μας σ’ Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι επαναπατρίζονται εντός ημερών για τις εορτές του Πάσχα. Ελλάδα και ΗΒ αποτελούν τις κυριότερες «πύλες εισαγωγής» κρουσμάτων στην Κύπρο μέχρι στιγμής, κι αυτό θα έπρεπε να είχε θορυβήσει την Κυβέρνηση.

Φαίνεται παράλληλα ότι τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων υπερίσχυσαν έναντι της δημόσιας υγείας. Δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά η ατολμία της Κυβέρνησης να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς καθώς και κλείσιμο χώρων μαζικής συγκέντρωσης, για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.


Σ’ ότι αφορά στους εργαζόμενους γονείς, το Προεδρικό δεν εξήγγειλε κανένα μέτρο που να τους ανακουφίζει, όπως η ειδική άδεια που πρότεινε η Συμμαχία Πολιτών. Την ώρα μάλιστα που ανακοινώθηκε – ορθά – η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων μέχρι 10 Απριλίου. Οι εργαζόμενοι γονείς κάθονται πλέον σε «αναμμένα κάρβουνα», γι' αυτό και καλούμε την Κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών για παραχώρηση ειδικής άδειας.


Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, απέστειλε επιστολή στον ΠτΔ, Νίκο Αναστασιάδη, μ’ ολοκληρωμένη πρόταση του Κινήματος για παραχώρηση ειδικής άδειας σ’ εργαζόμενους γονείς, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί να εφαρμόζονται τα έκτακτα μέτρα κατά του κορωνοϊού.


205 views0 comments