• Γραφείο Τύπου

Απόφαση Δικαστηρίου για 19χρονη Βρετανίδα

Απαιτούμε να σχεδιαστούν και να λειτουργήσουν πρωτόκολλα αντιμετώπισης και αντικειμενικής διερεύνησης κάθε είδους έμφυλου εγκλήματος και βίας


Αναμένουμε από την Υπουργό Εργασίας να μας απαντήσει ξεκάθαρα πότε πρόκειται να λειτουργήσει το «Σπίτι της Γυναίκας»

Σήμερα έπεσε η αυλαία ενός ακόμη φιάσκου που αφορά στις διαδικασίες διερεύνησης καταγγελιών άσκησης βίας ή σεξουαλικών παρενοχλήσεων γυναικών και παιδιών και ανέδειξε για άλλη μια φορά την ισχυρή πατριαρχική αντίληψη που διέπει την κοινωνία μας σε όλες της εκφάνσεις της. Ένα πατριαρχικό σύστημα που δεν γνωρίζει και δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά είδη βιασμού. Και όλο αυτό το σύστημα, πέραν της δικαστικής καταδίκης, βίασε επανειλημμένα την 19χρονη κοπέλα σωματικά, ψυχολογικά και ηθικά.


Ως Συμμαχία Γυναικών πιστεύουμε και προς αυτή την κατεύθυνση θα παλέψουμε ώστε να δημιουργηθούν δομές υποστήριξης και προστασίας του θύματος κατά τις διαδικασίες διερεύνησης ενός καταγγελλόμενου βιασμού. Απαιτούμε να σχεδιαστούν και να λειτουργήσουν πρωτόκολλα αντιμετώπισης και αντικειμενικής διερεύνησης κάθε είδους έμφυλου εγκλήματος και βίας.


Ταυτόχρονα, θεωρούμε πλέον αδήριτη ανάγκη την άμεση λειτουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας» το οποίο σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, ήδη έπρεπε να είχε λειτουργήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Αναμένουμε από την Υπουργό Εργασίας κα. Ζέτα Αιμιλιανίδου να μας απαντήσει ξεκάθαρα πότε πρόκειται να λειτουργήσει το «Σπίτι της Γυναίκας».


Τέλος, ως Συμμαχία Γυναικών, θεωρούμε ότι μπορεί η Κύπρος να μην αποτελεί τον ιδανικό τόπο για μια γυναίκα αλλά όλοι πρέπει να παραδεχτούμε ότι έγιναν και γίνονται πολλά θετικά βήματα για βελτίωση των συνθηκών. Πολλές πλέον αξιόλογες γυναίκες παλεύουν δυναμικά και στοχευμένα για την ισότητα των φύλων και πιστεύουμε ότι στο επόμενο διάστημα οι γυναίκες της Κύπρου θα βρεθούν σε ακόμη καλύτερη θέση μέσα στην κοινωνία μας. Για τούτο και όλες μαζί πρέπει να βοηθήσουμε, η καθεμία από το δικό της μετερίζι.


Ρένα Γιαβάση

Πρόεδρος Συμμαχίας Γυναικών

58 views0 comments