Απλοποίηση διαδικασιών έκδοσης πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας

Η χθεσινή παρουσίαση της πρόθεσης κατάθεσης νομοσχεδίων από την κυβέρνηση για την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης Πολεοδομικής και Οικοδομικής Άδειας δικαιώνει την θέση της Συμμαχίας Πολιτών και του Προέδρου της που έθεσαν από το 2016 την ανάγκη για αλλαγή του πλαισίου αδειοδότησης.


Η Συμμαχία Πολιτών από το 2016 είχε καταθέσει την πρόταση η οποία ήταν μεταξύ άλλων στις βασικές προτάσεις που δεσμευτήκαμε να υλοποιήσουμε με την είσοδο μας στην Βουλή.


Το 2017 είχαμε αποστείλει σχετική επιστολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής για ετοιμασία των προτάσεων νόμου και ξεκίνησε ο διάλογος με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (Υπουργείο Εσωτερικών, ΕΤΕΚ, αρμόδιες κυβερνητικές αρχές κ.α.) για την ετοιμασία των προτάσεων νόμου.


Εδώ και ένα χρόνο οι δύο προτάσεις νόμου που τροποποιούν την νομοθεσία για έκδοση Πολεοδομικής και Οικοδομικής Άδειας έχουν κατατεθεί ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής όπου και ξεκίνησε η συζήτηση τους.

Χαιρόμαστε που στην χθεσινή παρουσίαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Πετρίδη υιοθετούνται οι βασικότερες πρόνοιες των προτάσεων μας όπως :

  • Η κατηγοριοποίηση των οικοδόμων σε Χαμηλού, Μεσαίου και Υψηλού ρίσκου.

  • Άμεση έκδοση αδειών με ευθύνη και υπογραφή του μελετητή στην μεγάλη πλειοψηφία των αναπτύξεων.

  • Ο έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές κατά την διαδικασία ανέγερσης της οικοδομής.

Θεωρούμε πως το πλαίσιο πολιτικής που κατατέθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών είναι προς την σωστή κατεύθυνση και λύνει το μεγάλο πρόβλημα της γραφειοκρατίας και των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων.


Αναμένουμε το συντομότερο την κατάθεση κυβερνητικών νομοσχεδίων. Αν αυτό συμβεί πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης επί των προτάσεων νόμου που καταθέσαμε είμαστε διατεθειμένοι να αποσύρουμε τις προτάσεις μας και να στηρίξουμε τα κυβερνητικά νομοσχέδια. Αν όμως παρατηρηθεί η οποία καθυστέρηση θα επιμείνουμε στην ψήφιση των προτάσεων νόμου που καταθέσαμε γιατί θεωρούμε πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

33 views0 comments