• Γραφείο Τύπου

Απειλή Τουρκίας για εποικισμό Αμμοχώστου - Δήλωση Αναπλ. ΠροέδρουΕκτιμούμε ότι η Τουρκία όντως θα υλοποιήσει την απειλή εποικισμού της Αμμοχώστου, στην προσπάθεια να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στο Κυπριακό. Το ενδεχόμενο, δε, πρόσκλησης ελληνοκυπρίων να επιστρέψουν στην Αμμόχωστο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, χωρίς να έχει προηγηθεί συνολική λύση, θα διχάσει τον κόσμο και θα επιτρέψει στην Τουρκία να εφαρμόσει και να προβάλει λύση επί του εδάφους, αλλάζοντας τη φύση του προβλήματος και ενταφιάζοντας τις προσπάθειες μας για συνολική και δίκαιη λύση στο Κυπριακό.


Η Συμμαχία Πολιτών κατέθεσε πρόταση προς το Εθνικό Συμβούλιο για την Αμμόχωστο, προτρέποντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιδιώξει επείγον απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αρχηγών κρατών για σεβασμό και άμεση συμμόρφωση της Τουρκίας με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο. Στην απόφαση θα πρέπει να συμπεριληφθούν συγκεκριμένες οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις, που να γίνουν γνωστές στην Τουρκία μαζί με την προειδοποιητική απόφαση, που πιθανό να λειτουργήσουν αποτρεπτικά.


Εμμένουμε στη θέση μας ότι δεν νοείται συζήτηση οποιουδήποτε άλλου Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πλην της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.


Αντρέας Θεμιστοκλέους

Αναπληρωτής Πρόεδρος


15 views0 comments