• Γραφείο Τύπου

Απαρέσκεια για τη μείωση ποινής σε πατέρα που κακοποιούσε σεξουαλικά την κόρη του


Δήλωση Προέδρου Συμμαχίας Γυναικών Ρένας Γιαβάση


Μεγάλα ερωτηματικά προκαλούνται μετά την απόφαση του Δικαστηρίου να μειώσει την ποινή από εφτά σε πέντε χρόνια ενός πατέρα που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη του κόρη. Δηλώνουμε τον σεβασμό μας απέναντι στη Δικαιοσύνη, όμως δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την απαρέσκεια μας για αυτή την απόφαση.


Δυστυχώς, η ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων είναι από τα πιο ειδεχθή αδικήματα καθώς τα παιδιά αποτελούν κατεξοχήν θύματα ανυπεράσπιστα και με μειωμένη ικανότητα αντίδρασης. Ταυτόχρονα και εξίσου σημαντικό αποτελεί το γεγονός ότι η σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία έχει τεκμηριωθεί ότι σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών επιπτώσεων που συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή του θύματος προκαλώντας σωρεία προβλημάτων.


Ως Συμμαχία Γυναικών θεωρούμε ότι για αυτά τα εγκλήματα οι ποινές πρέπει να είναι αυστηρές και παραδειγματικές. Παράλληλα, πριν από την αποφυλάκιση οι θύτες πρέπει να παρακολουθούνται από ειδικούς ψυχολόγους έτσι ώστε να διαπιστώνεται η πραγματική τους μεταμέλεια αλλά και να καθοδηγούνται να απωλέσουν αυτή τους τη διαστροφή. Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι και οι δικαστές θα πρέπει να εκπαιδευτούν γύρω από αυτά τα ζητήματα, ώστε να τα αντιμετωπίζουν με τη δέουσα ευαισθησία και αυστηρότητα.


Τέλος, για την αντιμετώπιση αυτού του θλιβερού φαινομένου, θεωρούμε ότι η πρόληψη αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ. Σε αυτό το πεδίο μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει το Υπουργείο Παιδείας και κατ΄επέκταση η εκπαίδευση, όπου ήδη θα έπρεπε εδώ και χρόνια να διδάσκεται επισταμένα / συντονισμένα από εκπαιδευμένους εκπαιδευτικούς το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.