Απαιτούμε επαναφορά της πρότασης μας νόμου για ερμηνεία του τι είναι «μισθωτός»

Κρίνουμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για επαναφορά της συζήτησης για ερμηνεία του τι είναι μισθωτός και τι είναι αγορά υπηρεσιών. Πρόκειται για πρόταση νόμου που καταθέσαμε το Μάιο του 2019 από κοινού με την ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων, ωστόσο παραμένει στα συρτάρια της Βουλής, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η αδικία εις βάρος συγκεκριμένων εργαζομένων στον ιδιωτικό, δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.

Η πρόταση Νόμου κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα, το Βουλευτή της ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου και τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη, με σκοπό τον τερματισμό της εκμετάλλευσης συγκεκριμένης μερίδας εργαζομένων. Πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν ως κανονικοί υπάλληλοι, ωστόσο στερούνται ωφελημάτων από τους εργοδότες τους, αφού δεν τους καταβάλλονται κοινωνικές ασφαλίσεις με δικαιολογία το καθεστώς αγοράς υπηρεσιών, υποχρεώνοντάς τους να εγγραφούν ως αυτο-εργοδοτούμενοι.


Είναι τεράστια η αναγκαιότητα για νομοθετική ρύθμιση του εν λόγω φαινομένου, αφού το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων ερμηνεύει κατά το δοκούν πρόνοιες της νομοθεσίας, παρά τις διαδοχικές αποφάσεις Δικαστηρίων. Τόσο οι κατά καιρούς δικαστικές αποφάσεις, όσο και η συνεχιζόμενη στάση των εργοδοτών ιδιωτικού δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα με την εισαγωγή νέων μεθόδων απασχόλησης, συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.


Η Συμμαχία Πολιτών, αξιώνει την επαναφορά της πρότασης μας για συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εργασίας, ούτως ώστε να αρθεί η αδικία εις βάρος συγκεκριμένης μεγάλης μερίδας εργαζομένων όπως για παράδειγμα είναι οι Γραφείς , Γραμματείς, Πολιτικοί Μηχανικοί, Καθηγητές, Συνεργάτες και πολλοί άλλοι, οι οποίοι εργάζονται δίπλα από μισθωτούς με το ίδιο επάγγελμα συναδέλφους τους, αλλά αυτοί είναι αυτο - εργοδοτούμενοι.
Αχιλλέας Μαλαχουρίδης

Αντιπροέδρος Συμμαχίας Πολιτών