• Γραφείο Τύπου

Άντρη Ελευθερίου και σεξουαλική κακοποιήση γυναικών

Updated: Jan 22

Η πάταξη της σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών και της έμφυλης βίας πρέπει να γίνει εθνικός στόχος

Δήλωση Προέδρου Συμμαχίας Γυναικών και υποψήφιας βουλεύτριας Λευκωσίας, Ρένας Γιαβάση


Αισθανόμαστε δέος και περηφάνια για όλες αυτές τις γυναίκες που τολμούν σιγά-σιγά να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν για όλα αυτά τα φρικτά που έζησαν. Για τον βιασμό. Αισθανόμαστε δέος και περηφάνια για την τόλμη τους και το ψυχικό τους σθένος να ξεγυμνώσουν αυτή την κοινωνία που διαιωνίζει και κρύβει, ενώ γνωρίζει, τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις.


Μεταξύ αυτών των σπουδαίων γυναικών και η κύπρια αθλήτρια και ολυμπιονίκης Άντρη Ελευθερίου η οποία κατήγγειλε ότι ήταν θύμα σεξουαλικών επιθέσεων στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008 και στους αγώνες της Κοινοπολιτείας στην Αυστραλία το 2006, από αθλητικούς παράγοντες του τόπου μας οι οποίοι συνόδευαν τις εν λόγω αποστολές.


Οι καταγγελίες της Άντρης Ελευθερίου πρέπει να τύχουν άμεσης και ενδελεχούς διερεύνησης.

Η Πολιτεία διαθέτει τα νομικά εργαλεία και τον τρόπο για να αποδοθεί τάχιστα δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι θύτες. Αυτό που τώρα απαιτούμε είναι την πραγματική πολιτική βούληση ώστε όλα να κινηθούν προς την κατεύθυνση του τερματισμού αυτών των σεξουαλικών κακοποιήσεων τόσο στον αθλητισμό όσο και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των γυναικών.


Η πάταξη της σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών και της έμφυλης βίας πρέπει να γίνει εθνικός στόχος.


Πρέπει να χαραχθεί μια εθνική στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένες δράσεις επίτευξης τους. Μόνο έτσι θα σταματήσει αυτό το έγκλημα που διαλύει το σώμα και τη ψυχή κάθε γυναίκας.


Τέλος, ως Συμμαχία Γυναικών συγχαίρουμε και πάλι την Άντρη Ελευθερίου για το θάρρος που επέδειξε καταγγέλλοντας τις σοβαρές αυτές υποθέσεις. Αποτελεί φάρο και δίνει δύναμη σ’ άλλα θύματα σεξουαλικών κακοποιήσεων ώστε να ομολογήσουν όσα θλιβερά έζησαν.